Terrorattacken i Stockholm

Polisen om terrorgripen: ”Misstankarna har stärkts”

Av: 

Victor Stenquist

NYHETER

Misstankarna mot den gripne mannen, Rakhmat Akilov, har stärkts, uppger rikspolischef Dan Eliasson.

Men man utesluter inte fler gärningsmän.

– Det är ingenting som säger att vi har fel person, tvärtom så stärks misstankarna varefter utredningen fortskrider, säger Dan Eliasson.

Under lördagseftermiddagens presskonferens uppgav polisen att misstankarna mot den anhållne 39-åringen har stärkts under utredningens gång, enligt rikspolischef Dan Eliasson.

Polisens fortsatta utredning tyder på att det är mannen som kört den lastbil som rammade Åhléns efter vansinnesfärden på Drottninggatan.

– Vi kan fortfarande inte utesluta att fler personer är inblandade i attacken, säger Eliasson.

”Uppenbart onda avsikter”

Polisen har inte några uppgifter om fler attacker var planerade av den misstänkte 39-åringen.

– Vi vet inte hur många han menade att döda. Men han hade uppenbart onda avsikter, när man kör med en lastbil på Drottninggatan, säger Dan Eliasson.

Rikspolischefen bekräftade Aftonbladets uppgifter om att den misstänkte är uzbekisk medborgare som vistats i Sverige under en tid. Exakt hur länge mannen varit i Sverige, eller i vilken kapacitet han uppehållit sig i landet har man inte velat uppge.

I lastbilen har man också kunnat påträffa någon typ av anordning som man undersöker.

– Vi har påträffat en anordning som inte hör hemma i framsätet på en lastbil. Om det är en bomb eller annan anordning pågår det en teknisk undersökning om.

Under presskonferens uppgav Säpochefen Anders Thornberg att man under fjolåret mottagit information kring 39-åringen.

– Han har förekommit tidigare i vårt underrättelseflöde. Det rör sig om enstaka uppgifter som Säpo fått förra året. Det var i form av underrättelse. Vi arbetade med de uppgifterna vi fick, men uppgifterna gick inte att belägga, säger Anders Thornberg.

Säpochefen uppgav att 39-åringen inte på andra sätt har förekommit i Säkerhetspolisens utredningsarbete. Han har inte sammankopplats med extremistmiljöer som sedan tidigare har konstaterats i Sverige.

Analyserar sociala medier

Vice chefsåklagare Hans Ihrman, som leder utredningen, uppger att man nu försöker samla in information för att se om misstankarna ytterligare kan stärkas inför en eventuell häktningsframställan.

– Utredningsarbetet i det här läget är bland annat att analysera beslag, olika fynd, elektroniska fynd, olika kontakter och sociala medier. Det görs ett gediget arbete för att kunna dra olika slutsatser, säger Hans Ihrman.

Man har inte kunnat fastställa om 39-åringen har hyst sympatier med IS eller andra terrororganisationer.

Polisen har inte velat uppge kön eller ålder på de fyra dödade i attacken.

– Identiteten på de avlidna är ännu inte fastställd, så vi har inga kommentarer om det i nuläget. Vi jobbar naturligtvis med full kraft för att säkerställa identiteten och underrätta anhöriga, Jonas Hysing, nationell kommenderingschef.

ANNONS

Badkläder till ett bra pris hos Ellos. Passa på att köpa sommarens härligaste baddräkter, bikinis och tankinis!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Rakhmat Akilov åtalas - Detta vet vi

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorattacken i Stockholm

Rakhmat Akilov