Andrea räddades av att hon inte kan åka skidor

avSusanna Nygren

Sorgen är stor i Skene idag efter dödsolyckan i Härjedalen. I bussen fanns åttondeklassare från Ängskolan i Skene. 14-åriga Andrea Morales var en av de som erbjöds att följa med på skolresan. Hon räddades av att hon inte kan åka skidor – valet blev att stanna hemma.

– Det kunde ha varit jag som dog. Det är hemskt det som hänt, säger hon. 

Foto: ANDREAS HILLERGREN
”Det kunde varit jag som dog”, säger Andrea som blev erbjuden att följa med på resan.

Ett stort antal elever och föräldrar har samlats vid Ängskolan i Skene. Högstadieelever från åttonde klass var på väg till en skidresa när dödsolyckan inträffade. De drabbade eleverna gick i åttonde klass och sorgen är stor.

– Många är ledsna och gråter. Det är mest de som gick i samma klass som är ledsna. De håller om varandra, säger Andrea Morales.

Kunde varit med

Andrea Morales går i åttonde klass. Hon berättar att det var elever som har skidåkning som tillval som åkte med på resan men att även andra åttondeklassare erbjöds att åka med. Andrea kunde ha varit med på bussen.

– Jag tänkte att antingen kommer jag ha jätteroligt och lära mig åka eller så blir det tråkigt. Jag är glad att jag inte åkte med, säger hon. 

Hon blev väldigt orolig i morse när nyheten kom om olyckan. Hennes bästa kompis var med på bussen.

– Jag fick tag på henne på sms. Och sedan ringde jag henne. Hon mådde bra hon hade bara skadat axeln och foten.

”Hon hade svimmat”

Kompisen berättade att hon inte mindes något av olyckan.

– Hon hade svimmat. Hennes första minne var att hennes lärare bar henne till en bår.  Sedan fick hon åka till sjukhuset. Hon sa att hon var okej men hade ont i en axel. 

Flaggan vajar på halvstång på skolgården vid Ängskolan i Skene. Även utanför skolan har många ungdomar och vuxna samlats för att prata om vad som har hänt.

–Många är oroliga och undrar vilka som har dött. De närmaste anhöriga har fått reda på det men jag tror att vi andra får veta i morgon i skolan, säger Andrea Morales. 

Kommunen har ordnat med en buss som anhöriga kan få åka med upp till Sveg. Den ska avgår från Ängskolan under eftermiddagen. 

ARTIKELN HANDLAR OM