Flera olyckor i halkan – polisen varnar

NYHETER

Under natten och morgonen har flera olyckor ägt rum.

Västsverige är särskilt drabbat av svår halka på vägarna.

– Halkan är väldigt förrädisk, säger Göran Sandström, inre befäl vid räddningstjänsten i Östra Skaraborg.

Det är även halt på vägar i Dalarna där fem bilar var inblandade i en olycka vid lunchtid – vilket ledde till att riksväg 70 stängdes av.

Foto: TT

Halkan tros ha haft en bidragande orsak till flera av olyckorna som inträffat i västra Sverige under natten och morgonen.

Det har blivit kallare i området och vägar har frusit på.

– Det är mycket olyckor kring vatten och broar. Temperaturen ligger säkert runt nollan och då blir det förrädiskt, säger Thomas Gorner, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

”Väldigt, väldigt halt”

En omfattande olycka inträffade vid 08-tiden på riksväg 26 norr om Skövde. Sju bilar, varav en lastbil, var inblandade i en kollision.

– Det var väldigt, väldigt halt på platsen. Det är inga personskador att tala om, däremot behöver alla fordon bärgas. Det är rörigt på platsen och kommer vara avstängt ganska länge, säger Göran Sandström, inre befäl vid räddningstjänsten i Östra Skaraborg.

Enligt Trafikverkets karta råder halka på många av vägarna i Skaraborg och polisen har även varnat för att det på vissa platser är ”extremt halt”.

– Det är halt i vårt område. Man ska ta det väldigt lugnt och försiktigt eftersom halkan är väldigt förrädisk, säger Göran Sandström, inre befäl vid räddningstjänsten i Östra Skaraborg.

Ökat trafiktryck på grund av sportlov

Enligt Trafikverket är det även risk för halka i stora delar av mellersta och norra Sverige. Bland annat har flera halkolyckor inträffat i Dalarna, uppger Dalademokraten.

Vid 12-tiden inträffade en olycka på riksväg 70 mellan Borlänge och Säter. Enligt räddningstjänsten i Borlänge var fem bilar inblandade i olyckan.

– Det ska inte vara några allvarliga personskador, alla är ute ur bilarna. Tills vidare är vägen avstängd i båda riktningarna, säger Daniel Östling, räddningschef i beredskap.

Han uppger att det snöat hela förmiddagen och att det lett till dåligt väglag.

– Det är lite moddigt ute och med Vasaloppshelgen och sportlovet har vi väldigt mycket trafik, säger Östling.

Med anledning av sportlovet och Vasaloppet vill Trafikverket uppmana bilister att ta det lugnt i trafiken.

– Det är ett ökat trafiktryck då många antingen ska hem från eller åka till fjällen. Vi har också Vasaloppet som ökar på trafiken. Det är viktigt att anpassa farten efter väglaget och hålla avståndet, säger Yasmine Boulechfar vid Trafikverkets presstjänst.

Klass 2-varnar inför söndag

SMHI har inte utfärdat någon klass 1-varning för halka. Däremot har man gått ut med en klass 1-varning för snöfall under natten mot söndag. Varningen gäller Västra Götaland, Jönköping och Östergötland. Inför söndag eftermiddag har SMHI utfärdat en klass 2-varning för snöfall i Kalmar län. Där väntas upp till 20 centimeter snö och friska vindar.

ARTIKELN HANDLAR OM