Vulkaner

Utbrott på Etna – flera skadade

Av: 

Benjamin Ekroth

NYHETER

Mins tio personer uppges skadade efter att vulkanen Etna på Sicilen haft ett utbrott på måndagen.

Sex personer ska ha förts till sjukhus – flera av dem med skallskador efter att de träffats av nedfallande föremål som spottats upp ur vulkanens krater, uppger nyhetsbyrån ANSA.

Minst tio personer har skadats i samband med ett utbrott på vulkanen Etna på Sicilien. Enligt BBC finns en grupp journalister och flera turister bland de skadade.

De ska ha både fått lavastenar och het vattenånga över sig i samband med att glödande het lava fallit ner i omkringliggande snö och orsakat explosioner.

Sex personer ska ha förts till sjukhus – flera av dem med skallskador efter att de träffats av nedfallande föremål som spottats upp ur vulkanens krater. Enligt nyhetsbyrån ANSA ska inga skador vara livshotande.

”Huvudskador, brännskador, skärsår”

”Många skadade – några med huvudskador, brännskador, skärsår och blåmärken”, skrev BBC:s vetenskapsreporter Rebecca Morelle som befann sig på Etna på Twitter.

För BBC uppger Morelle även att en vulkanolog som journalisterna haft med sig upp på Etna ska ha sagt att ”det var den mest farliga situation han upplevt under sin 30-åriga karriär”.

Etna har i huvudsak slumrat under de senaste två åren, men vaknade till liv för drygt två veckor sedan. Därför har både turister och forskare lockats till vulkanen för att betrakta utbrottet på nära håll.

– Glödande föremål som flugit högt upp i luften föll ner igen och träffade människor som befann sig på nära håll, säger Umberto Marino, ordförande för Catanias alpina förening, till AP. Marino var på väg upp för Etna i en snövessla när han möttes av skadade människor som kom emot honom – på väg bort från utbrottet.

Flygtrafiken inte påverkad

Etna är med sina 3 330 meter Europas högsta fastlandsvulkan och får ofta flera mindre utbrott varje år. Det senaste stora utbrottet ägde rum 1992.

Enligt AP påverkas inte flygtrafiken till och från den näraliggande staden Catania, på Siciliens östra kust, av utbrottet. Flygplatsen är den mest nyttjade på ön.

En vulkanolog som Guardian talat med sa sent på torsdagkvällen att utbrottet fortfarande pågår, men att situationen är under kontroll.

Texten uppdateras.

ANNONS

Muminmuggen ABC finns nu äntligen i lager! Beställ den hos Cervera.

Extern länk från Cervera

Köp här!

LÄS OCKSÅ: Apokalypsmagman lurar i underjorden
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Vulkaner

Sicilien