Värktabletter kan öka risken för hjärtattack

Foto: Øijord, Thomas Winje / TT NYHETSBYRÅN
NYHETER

Vanliga smärtstillande kan öka risken för hjärtattack Det visar en ny studie från Danmark, skriver Livescience.

Vanliga smärtstillande läkemedel är svenska storsäljare. Men enligt en ny studie från Danmark visar det sig att antiinflammatoriska värktabletter kan orsaka hjärtattack.

I den nya studien från Danmark fann forskarna ett samband mellan användning av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) inklusive ibuprofen och en ökad risk för hjärtattack.

Forskarna har analyserat information från mer än 28.000 personer i Danmark som har haft ett hjärtstillestånd någon annanstans än på ett sjukhus under en 10-årsperiod och har tittat på varje persons användning av NSAID trettio dagar innan hjärtattacken. Bland patienterna i studien hade 3376 personer behandlats med ett smärtstillande läkemedel någon gång under den perioden.

Ökade med 50 procent

I Danmark är de flesta smärtstillande läkemedel endast tillgängliga genom recept, så för att identifiera NSAID-användningen hos personerna har forskarna undersökt om personer löst in ett recept för NSAID, inklusive diklofenak, naproxen, ibuprofen, rofecoxib och celecoxib.

Användningen av ibuprofen ökade risken för hjärtattack med 30 procent, och användningen av diklofenak 50 procent. Forskarna kunde inte hitta någon koppling mellan användning av naproxen, celecoxib eller rofecoxib och risken för hjärtattack, men detta kan bero på att dessa läkemedel är mindre vanliga, säger forskarna till Livescience.

Forskarna menar att studien visar ett samband mellan smärtstillande värktabletter och hjärtattack men att de inte kan bevisa att smärtstillande läkemedel faktiskt har orsakat hjärtattacken. Studien tog i beaktande faktorer som kroniska sjukdomar. Dock kunde studien inte hänsyn till tillfälliga förändringar, till exempel förekomsten av en akut sjukdom.

Studien publiceras i marsnumret av European Heart Journal-Cardiovascular läkemedelsbehandling.

ARTIKELN HANDLAR OM