Göteborg

Angelicas son misshandlades på bussen – ingen ingrep

Av: 

Christina Smedbakken

NYHETER

Slag och sparkar haglade över fjortonårige Robin Kjell, men ingen på bussen reagerade. Inte ens busschauffören.

– Det känns förjävligt. Känner man inget ansvar som vuxen när ett barn blir slaget? säger Robins mamma Angelica.

Robin Kjell, 14, från Göteborg var på väg hem från skolan med bussen på tisdagseftermiddagen. Fem andra ungdomar klev på och satte sig framför honom. När han tittade på bussens display taggade en av killarna till.

– Killen vände sig om och frågade vad han glodde på. När min son sa att han bara tittade på skylten fick killen för sig att han skulle sitta på min sons plats, säger mamman Angelica Kjell.

Ingen gjorde något

När Robin inte flyttade på sig blev den andre killen våldsam. Han började slå mot Robins huvud och sparka honom, medan Robin försökte skydda huvudet med armarna. En av angriparens kompisar sade åt honom att sluta men han lyssnade inte. Ingen annan ingrep.

– Det satt vuxna runt honom men de gjorde ingenting, inte ens busschauffören, säger Angelica.

Chockad och skadad

Robin lyckades hoppa av på nästa hållplats. De andra ungdomarna åkte vidare med bussen. När han kom hem hade han ont i kroppen och huvudet. Näsa och ögonbryn var svullna och överarmarna som han skyddat sig med ömmade.

– När han kom in genom dörren kom tårarna, han var alldeles chockad. I natt sov han dåligt och är hemma från skolan i dag, berättar Angelica.

Hon skrev ett Facebookinlägg om händelsen, där hon förklarar hur arg och besviken hon är över att ingen reagerade.

– Även om folk var rädda för att gå mellan kunde någon ha klivit av tillsammans med honom och kollat hur han mådde. Eller ringt polisen från bussen. Det finns så mycket man kan göra, säger Angelica.

Uppfattade inte händelsen

Västtrafiks riktlinjer till sina förare när det händer något ombord är att kontakta sin trafikledning och inte själva ingripa i händelsen. Trafikledningen skickar då hjälp eller larmar polis. I just detta fall har föraren, som är anställd av bolaget Transdev som kör för Västtrafik, inte rapporterat in någon avvikelse.

Eva Tiséus, kommunikationschef på Transdev, beklagar det inträffade. Enligt henne uppfattade föraren inte det som hände.

– Föraren noterade att det var en högljudd grupp ungdomar längst bak men inte att det var en så allvarlig situation, säger hon.

Vill uppmärksamma

Enligt polisassistent Mikael Bengtson har polisen upprättat en anmälan om misshandel och begärt ut filmerna från bussens övervakningskameror. Angelica hoppas att anmälan och Facebookinlägget ska få folk att tänka till och inte vara passiva när andra drabbas av våld.

– Jag vill uppmärksamma det här, det måste få ett slut. Jag hade inte kunnat se mig själv i spegeln om jag bevittnat detta och inte gjort något. De kan ju inte veta hur han mår idag eller om han fått allvarliga skador, säger Angelica Kjell.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Göteborg

Våldsbrott