Här kan kvinnor få ledigt för mensvärk

Foto: TT
NYHETER

Italien kan bli det första västerländska landet med en officiell "menstruationsledighet" för arbetande kvinnor. Men förslaget kan komma med en mörk baksida, skriver Washington Post.

I Italienska parlamentets underhus har man börjat diskutera ett lagförslag som, om det godkänns, kommer innebära tre dagars betald ledighet varje månad för kvinnor som upplever smärta under menstruation.

Den föreslagna lagen hyllades av många lokala medier och beskrevs som ett positivt steg för att hjälpa arbetande kvinnor som lider av mensvärk. Den italienska upplagan av damtidningen Marie Claire beskrev det som "en milstolpe för framsteg och social hållbarhet".

Men förslaget har också fått kritik, även hos kvinnor som idén är till för att skydda.

Vissa fruktar att lagen kan slå tillbaka och göra det svårare för kvinnor att få in en fot i arbetslivet samt att menstruation blir än mer tabubelagt.

”Arbetsgivare skulle kunna bli ännu mer inriktade på att anställa män snarare än kvinnor om kvinnor får extra beviljad ledighet”, skrev krönikören Lorenza Pleuteri i Donna Moderna.

Gravida avskedas

Endast 61 procent av de italienska kvinnorna arbetar, det är långt under det europeiska genomsnittet på 72 procent. Enligt en rapport från ISTAT, italienska motsvarigheten till Statistiska Centralbyrån, beror det delvis på arbetsgivarnas ovilja att anställa kvinnor och behålla dem efter att de blivit mödrar. Och nästan en fjärdedel av gravida arbetstagare avskedas under eller direkt efter sina graviditeter - även om det är olagligt.

Förslaget lades fram den 13 mars med fyra lagstiftare, alla kvinnor, från det styrande partiet. Enligt tidningen Il Messaggero kan den godkännas inom de närmaste månaderna.

Liknande lagar finns redan i Japan och Sydkorea och några privata företag, däribland Nike, har också infört menstruationsledighet för sin personal.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nike