Mördad 23-åring kände sig dödshotad

NYHETER

23-åringen som sköts till döds på Segevång hade ett hot hängande över sig. Det framgår i en förundersökning som Aftonbladet tagit del av. Mannen sa att han och hans familj levde under dödshot. Mannens advokat, Jesper Montan, menar att det kan finnas en koppling mellan hotet och mordet.

– Det kan ha att göra med det. Det känns som att det måste vara något av det gamla som kommer tillbaka, säger han.

1 av 6 | Foto: Andreas Hillergren
Blommor och ljus på platsen där 23-åringen sköts till döds.

Den mördade 23-åringen hade en kriminell bakgrund och dömdes förra året för narkotikabrott och vapenbrott. Vid en husrannsakan hemma hos mannen hittade polisen en Tokarev-pistol av militärt ursprung under ett vitrinskåp. Dessutom en stor mängd narkotika.

Levde under dödshot

Mannen berättade i förhör att han hade skaffat pistolen för han levde under dödshot. Hela familjen ska ha varit hotad, menade mannen.

Hans försvarare i ärendet, Jesper Montan, säger idag att mordet kan ha en koppling till hotet. Mannen avtjänade ett fängelsestraff i höstats och ska, enligt Jesper Montan, efter det ha försökt få ordning på livet. 

Montan hade kontakt med sin klient för några veckor sedan och då verkade läget lugnt.

– Det var bra. Vi talade om att han hade jobb och bostad på gång. Det känns som om det är något av det gamla som kom tillbaka, säger Jesper Montan. 

Cyklade från platsen

Flera vittnen har sett två personer lämna mordplatsen på cykel. Vittnena har uppfattat det som om det var gärningsmännen. Inledningsvis var polisen skeptisk till uppgifterna men nu arbetar man efter teorin om att gärningsmännen kan ha flytt på cykel. 

– Det är ju märkligt och iskallt. Det är mycket konstigt. Det är ovärdigt på något vis. Det säger ju någonting om dem, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson polisen region syd.

Flera personer i området hörde skjutningen och har uppgivit att det var omkring fem skott som avlossades. 

– Det stämmer. Det rör sig i den regionen mellan fyra till fem skott, säger Ewa-Gun Westford.

Polisen är nu angelägen om att få in fler vittnesuppgifter för att lösa mordet. 
Ingen misstänkt

Tillståndet för mannen som skadade vid skjutningen är stabilt. Han har hörts av polisen. 

– Vi ska ha klart för oss att i den här miljön som de rör sig i så är man inte så villig att berätta. Skulle han vara villig att berätta för oss så måste vi vara säkra på att de här uppgifterna är sanna. 

Har han gett er någon ledtråd att gå på?

– Vi har inget än som kan leda till något namn. Vi är fortfarande i stadiet att vi måste få in mer ledtrådar.

Rekordmånga mord

Polisen i Malmö brottas med rekordmånga mord. Redan i år har det inträffat fem misstänkta mord. Det har gjort att man har gått upp i stabsläge och hanterar läget som en särskild händelse. Och tvingas ta hjälp av utredare från andra delar av Sverige. 

– Vi har en utredare på väg hit från Kalmar. Denne kommer vara på plats från och med imorgon. 

ARTIKELN HANDLAR OM