Världsberömda Azurfönstret på Malta har kollapsat

Foto: DARRIN ZAMMIT LUPI / REUTERS
NYHETER

Maltas mest kända turistattraktion, Azurfönstret, kollapsade under onsdagen.

Stenbågen, som fanns på lilla ön Gozo, har besökts av miljoner turister – och platsen ökade ännu mer i popularitet efter att ha filmats för tv-serien ”Game of Thrones”.

Stenstrukturen, i form av en båge över vattnet, var Maltas mest välkända och välbesökta turistmål. Bilden på den spektakulära kalkstensformationen pryder allt från vykort till turistbroschyrer, och Azurfönstret (Tieqa tad-Dwejra) var dessutom en populär plats för många dykare – och kärlekspar. En picnic i solnedgången vid klippan på lilla ön Gozo brukar rekommenderas som ett romantiskt inslag på semestern.

Azurfönstrets berömdhet ökade ytterligare sedan den populära tv-serien ”Game of Thrones” filmats på platsen, och sociala medier svämmar nu över av minnen från de som besökt stenformationen.

Varnat sedan länge

Maltas premiärminister Joseph Muscat twittrade om händelsen och beskriver den som ”hjärtskärande”.

Geologer har länge varnat för att strukturen eroderade snabbt, och myndigheter har bland annat förbjudit besökare från att gå på bågen. Redan 2012 lossnade en stor sten från strukturen som gjorde fönstret större och ökade instabiliteten.

Bilder från i dag visar att inte bara bågen, utan även stenpelarna som bar upp den kollapsat i de hårda stormar som drabbat området den senaste tiden.

Azurfönstret var populärt bland dykare och turister, speciellt efter att man filmat den populära tv-serien "Game of thrones" på platsen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Malta