Ryssland kritiserar USA för bomber mot civila

avMartin Mederyd Hårdh

Jämför med Aleppo – där de själva anklagas

Upp emot 200 civila tros ha dött i amerikanska flygräder över IS-kontrollerade Mosul förra veckan.

Nu pekar Ryssland ett anklagande och ”förvånat” finger mot USA – och jämför med sina egna bombningar i Syrien.

– Vi minns hur vissa av våra kollegor i väst har kritiserat oss, säger den ryske utrikesministern Sergej Lavrov.

1 av 2 | Foto: Marcus Ericsson / AFTONBLADET / 85729

Över 200 människor befaras ha dött i den USA-ledda koalitionens flygräder över irakiska Mosul förra veckan. Över 130 kroppar har hittats och det söks fortfarande i rasmassorna.

Det ser ut att bli den högsta civila dödssiffran i en amerikansk offensiv i modern tid. Samtidigt uppges 600 000 människor fortfarande vara fast i den IS-kontrollerade staden – och striderna närmar sig mer tätbefolkade områden.

Den ryska regeringen säger nu att de följer Mosul-offensiven med stort intresse:

– För vi minns hur vissa av våra kollegor i väst kritiserade oss under insatsen i östra Aleppo, säger den ryske utrikesministern Sergej Lavrov på en presskonferens på måndagen.

Människorättsorganisationen Amnesty ifrågasätter också hur mycket hänsyn som tas till civilbefolkningen.

Ryssland bombade sjukhus

Terrorgruppen IS tog kontrollen i Mosul i juni 2014. De senaste fem månaderna har irakiska regeringsstyrkor och kurdiska miliser gått till attack på flera fronter, uppbackade av flyganfall av den USA-ledda koalitionen.

De har tryckt tillbaka terroristerna till ett område på den västra banken av floden Tigris, som delar staden.

I Aleppo tog rebellerna – en samling av syrisk opposition, kurdiska miliser och jihadister – kontrollen 2012. Bashar Al-Assads regimstyrkor återtog kontrollen i december, med hjälp av ryska flygräder.

Flera stora sjukhus bombades – enligt uppgifter med förbjudna klusterbomber – med ett högt antal civila dödsoffer. Rapporter har visat att Ryssland medvetet riktade in sig på sjukhus. FN menar att flera allvarliga krigsbrott begicks i striden om staden.

Vill att säkerhetsrådet agerar

Nu vill Ryssland att FN:s säkerhetsråd ska lyfta situationen i Mosul.

– När våra värsta farhågor besannades och antalet civila dödsfall började stiga i Mosul påkallade vi uppmärksamheten från FN:s säkerhetsråd, säger Sergej Lavrov, som menar att de gjort detta flera gånger den senaste månaden.

Lavrov vill dessutom se en säker korridor för människor att lämna Mosul, som de hade i Aleppo. När människor lämnade Aleppo kom rapporter om att hundratals män försvann spårlöst – och att många dödades av regimstyrkorna.

Mattis: Vi gör vad vi kan

Många frågar sig nu om Donald Trumps regering har en annan inställning till krigföring än Barack Obamas.

Bombningarna ska nu bli föremål för en utredning. Den amerikanske försvarsministern James Mattis säger till Reuters att det inte finns några militära styrkor som tar lika mycket hänsyn till civila som USA:

– Vi gör vad vi kan för att alltid göra vad som är mänskligt möjligt för att minska förlusten av liv eller skador bland oskyldiga människor. Det samma kan inte sägas om våra motståndare.

ARTIKELN HANDLAR OM