Richard H Thaler får ekonomipriset till Nobels minne

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Professorn Richard H Thaler tilldelas Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

Han belönas för sin forskning kring hur bristande självkontroll och andra mänskliga tillkortakommanden påverkar ekonomiska beslut.

– Jag kommer försöka spendera pengarna så irrationellt som möjligt, säger han.

Under presskonferensen gav pristagaren en känga till president Donald Trump.

1 av 4 | Foto: Reuters
Richard H Thaler tilldelas Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

Den 72-årige amerikanen Richard H Thaler är professor i beteendeekonomi vid School of Business vid University of Chicago Booth.

Han får ekonomipriset för att ha ”inkorporerat psykologiskt realistiska antaganden i analyser av ekonomiskt beslutsfattande”. I motiveringen skriver Kungliga vetenskapsakademin också att Thaler ”utforskat konsekvenser av begränsad rationalitet, sociala preferenser och brist på självkontroll” och hur dessa faktorer påverkar både privatekonomiska beslut och marknader.

Vetenskapsakademin fortsätter:

”Richard H Thalers arbete har byggt en bro mellan de ekonomiska och de psykologiska analyserna av individuellt beslutsfattande”.

Får nio miljoner – och kritiserade Trump

Prissumman är på nio miljoner kronor. Under presskonferensen vid lunchtid lovade Thaler att pengarna ska spenderas med mer känsla än förnuft:

– Jag kommer försöka spendera pengarna så irrationellt som möjligt.

Det är inte första gången som Richard H Thaler har strålkastarljusen riktade mot sig. 2015 hade han en liten roll i filmen ”The Big Short”. Då använde han blackjack för att förklara en teori som går ut på att människor som det har gått bra för väntas bli framgångsrika även framöver.

Vid presskonferensen fick professorn frågan om han anser att detta kan appliceras på USA:s president Donald Trump.

– Jag tror att min filmkarriär var viktig för att jag fick det här priset. Jag är besviken över att det inte nämndes i motiveringen, skämtade han, och fortsatte:

– Vad gäller president Trump vore det nog bra om han såg den filmen.

Per Strömberg, Göran K Hansson och Peter Gärdenfors, kommittén för priset i ekonomisk vetenskap, tillkännager Sveriges riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne i Kungliga Vetenskapsakademien i Stockholm.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Per Strömberg, Göran K Hansson och Peter Gärdenfors, kommittén för priset i ekonomisk vetenskap, tillkännager Sveriges riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne i Kungliga Vetenskapsakademien i Stockholm.

Kritiserade pensionssystemet

För bara några veckor sedan riktade Richard H Thaler hård kritik mot det svenska pensionssystemet. I en intervju med Dagens Nyheter sa professorn att för få aktivt väljer var pengarna ska placeras.

– Premiepensionssystemet fungerar inte längre som det var tänkt. Vid starten valde de allra flesta att placera sitt pensionssparande i fonder. Men nu är det färre än 0,5 procent av de nyinträdande i systemet som gör ett aktivt val.

Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne har delats ut sedan 1968. Det instiftades när Riksbanken firade 300 år.

Publicerad:

LÄS VIDARE