Uppgifter: May kan välja USA-avtal istället för EU

Foto: REUTERS
Theresa May.
NYHETER

Storbritannien kan välja att ansluta sig till frihandelsavtalet Nafta om man inte når någon uppgörelse med EU, erfar den brittiska tidningen Telegraph.

Brittiska ministrar diskuterar reservplanen, enligt tidningen.

Nyheten kommer samtidigt som den femte förhandlingsrundan mellan EU och Storbritannien stundar.

Storbritannien och EU förhandlar just nu för femte gången om hur utträdet ur unionen ska gå till - men förhandlingarna går trögt.

I fråga om vad utträdet ska kosta, alltså om landet ska betala en avgift och under hur lång tid, är man inte enig, och det ser man heller inte ut att bli efter den här förhandlingsrundan, enligt EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker.

Premiärminister Theresa May har tidigare sagt att britterna är beredda att betala EU-avgiften under en övergångsperiod på två år, men hon har samtidigt ett oroligt Toryparti på hemmaplan där man inte lyckats enas i frågan.

Därför har inte heller några EU-förhandlingar om fas två - ett framtida handelsavtal - kunnat inledas.

I den frågan tros parterna kunna nå framsteg, men eftersom den första frågan om utträdesavgift blockerar samtalen har brittiska ministrar nu börjat se över andra alternativ för handelsavtal, uppger Telegraph.

Det främsta alternativet uppges vara att ansluta sig till frihandelsavtalet Nafta, där USA, Kanada och Mexiko idag ingår.

Det skulle ge brittiska import- och exportföretag bättre tillgång till den nordamerikanska marknaden. De tre länderna har tillsammans en total bruttonationalprodukt (BNP) på 17 200 miljoner dollar, medan EU:s ligger på 15 700 dollar, enligt tidningen.

Brexitförhandlingarna handlar i korthet om tre stora frågor: utträdesavgiften, EU-medborgare i Storbritanniens rättigheter, och gränsen mellan Nordirland och Irland.

ARTIKELN HANDLAR OM