Politikerns förslag: Ge unga sovmorgon

Uppdaterad 2017-10-18 | Publicerad 2017-10-17

Sovmorgon för gymnasieeleverna skulle ge bättra hälsa och smidigare kollektivtrafik. Det menar regionrådet Rune Backlund (C), skriver Jönköpings-Posten.

Vill att unga ska ha sovmorgon för kollektivtrafiken och hälsans skull.

Gymnasieleverna i Jönköping borde få en timmes sovmorgon, enligt ett förslag från regionrådet Rune Backlund (C).

En anledning är hälsoaspekten menar han, en del menar att gymnasieungdomar skulle må bättre av att börja en timme senare på morgonen.

– Man har bekymmer med sömn. Av de här som mår dålig så är det för att de sover för lite egentligen.

Men det primära syftet med förslaget är att kunna underlätta trafikkaoset på morgonen. Enligt honom är det högt tryck vid åttatiden på morgonen i Jönköping då alla ska till skolan och jobbet samtidigt. Det leder till att alla passagerare inte får plats. Under 45 minuter så peakar kollektivåkandet.

– Så jag menar att man ska ha en fundering kring att sprida ut resandet mer under de här 45 minuterna så att vi kan använda kollektivtrafikens kapacitet på ett effektivare sätt, säger han.

Är tveksam till förslaget

Om skoleleverna skulle få sovmorgon skulle de kunna åka andra tider än de som tar sig till jobbet. Det är mer samhällsekonomiskt att sprida ut resandet än att sätta in fler bussar, menar han.

– Man kan ju titta på varianter där man startar på lite olika tider.

Enligt Jönköpings-Posten kan frågan komma att tas upp i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Magnus Runnvall, utbildningsledare vid Erik Dahlbergsgymnasiet är tveksam till om skolpersonalen skulle vilja börja senare, skriver Jönköpings-Posten.

– Men gymnasieskolorna tenderar att bli mer trångbodda och av den anledningen kanske det kan vara en idé i framtiden att ha mer flexibla arbets- och studietider, säger han till tidningen.

ANNONS