Dödssiffran efter masskjutningen befaras stiga

avJoakim Magnå

Stephen Paddock sköt ihjäl 58 personer i Las Vegas.

Polisen befarar att dödssiffran kan komma att stiga.

– 45 individer vårdas fortfarande på sjukhus, några personer är i kritiskt tillstånd, säger sheriff Joseph Lombardo.

På en presskonferens på fredagen försökte Joseph Lombardo reda ut en del frågetecken. Han framhöll att han redan tidigt i utredningen flaggade för att uppgifter kan komma att ändras efter hand.

Enligt den senaste räkningen skadades 546 personer i dådet. 501 av dem har skrivits ut från sjukhuset, men 45 personer vårdas ännu på någon av de 17 vårdinrättningar som tagit emot patienter.

– Några personer är i kritiskt tillstånd. Så 58 döda kan bli fler. Jag hoppas att det inte blir så, säger Joseph Lombardo.

Han bekräftar att 64-årige Stephen Paddock, förutom att skjuta mot festivalbesökarna på Route 91 Harvest, också sköt mot två cisterner med flygbränsle från hotellrummet på Mandalay Bay.

– Vi tror att han sköt mot bränsletankarna medvetet, säger sheriffen.

Hjärnan undersöks

Tankarna tillhör den närliggande flygplatsen McCarran och enligt Lombardo ska säkerheten där nu ses över. Samtidigt påpekar han att flygbränsle är svårantändligt och att risken att det fattar eld av skottlossning är liten.

Joseph Lombardo, som gick igenom en rad omständigheter på presskonferensen, förklarar att det dröjer innan alla resultat från obduktionen av Stephen Paddock är klara. Rättsläkarens första utlåtande om att det inte fanns några avvikelser i massmördarens hjärna baserades på en visuell undersökning.

– Hjärnan har skickats till en annan anläggning där den ska inspekteras med mikroskop, säger sheriffen.

Håller fast vid tidslinjen

Under veckan har polisen och Mandalay Bays ägare MGM uttryckt skilda uppfattningar om exakt när polisen larmades om masskjutningen.

Polisen har tidigare uppgett att säkerhetsvakten Jesus Campos sköts i benet av Stephen Paddock klockan 21.59 den 1 oktober och att det dröjde sex minuter innan polisen larmades av hotellets säkerhetscentral.

MGM bestred detta och nu medger Joseph Lombardo att hotell- och kasinoföretaget har rätt: Det var ingen fördröjning, utan vakten sköts och polisen larmades ungefär samtidigt som Paddock öppnade eld mot folkmassan på countryfestivalen på The Strip, klockan 22.05.

Campos ska dock ha varit på plats i hotellkorridoren på den 32:a våningen runt 21.59, men han skottskadades först några minuter senare.

– Vi håller fast vid vår tidslinje, men ifrågasätter inte MGM:s uppfattning, säger Lombardo.

”Jag tar illa upp”

Las Vegas-polisen sköter utredningen tillsammans med den federala polisen FBI. Joseph Lombardo tog upp den kritik som riktats mot myndigheterna – och de konspirationsteorier som sprids i bland annat sociala medier.

– Jag tar illa upp av det. Det här är en mycket dynamisk händelse med tusentals människor inblandade, säger han.

– Ingen försöker att dölja något. Men utredningens storlek gör att vi har enorma mängder material att gå igenom.

Utredningen hittills bygger på vittnesuppgifter, tekniska undersökningar och tusentals timmar av filmmaterial från övervakningskameror. För att komma vidare tänker utredarna nu kartlägga hela Paddocks liv.

Aaron Rouse, chef för FBI:s avdelning i Las Vegas, berättar att det hållits hundratals förhör och samlats in tusen bevisföremål. Men Stephen Paddocks motiv är fortsatt oklart.

– Vi har inte hittat några tecken på ideologi eller anknytningar till några grupper, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM