Nyheter

EU tvekar om vaccinpatent

Av: 

TT

Statsminister Stefan Löfven inne på fredagens EU-toppmöte i Porto.

Foto: Luis Vieira/AP/TT

NYHETER

Borde patentskyddet för vaccin mot covid-19 tillfälligt tas bort för att få fart på kampen mot pandemin?

Ja, säger USA – men inom EU råder tvekan.

Frågan kommer att diskuteras när EU-ländernas stats- och regeringschefer möts i portugisiska Porto under fredagen och lördagen.

USA har öppnat för ett slopat skydd och fått gehör från flera av EU:s medlemsländer.

Statsminister Stefan Löfven (S) tycker dock att andra frågor är mer akuta.

– Det viktigaste är att vi ser till att få upp produktionen och distributionen av vaccin. Det går att göra mycket på det. Vi menar att snabbaste sättet att få upp volymen är att ta bort de exportrestriktioner som finns lite varstans. EU är ett av de få territorier varifrån det faktiskt exporteras, konstaterar Löfven på väg in till toppmötet.

"För lång tid"

Ett lyftande av patentskyddet riskerar att inte hjälpa på kort sikt, anser statsministern.

– Jag tror att vägen via patenten, den diskussionen, tar för lång tid helt enkelt. Vi behöver agera här och nu, säger Löfven i Porto.

Frankrikes president Emmanuel Macron är inne på samma linje.

– Det handlar inte riktigt om immateriella rättigheter. Kan du ge dem till laboratorier som inte vet hur de de ska tillverka och inte kommer att kunna göra det i morgon? frågar sig Macron på väg in till toppmötet.

– Huvudfrågan är inte patentskydd utan produktionskapacitet, säger i sin tur Tysklands hälsominister Jens Spahn på en presskonferens på fredagen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Vill öppna upp

Frankrike och Tyskland välkomnar ändå diskussionen – samtidigt som de först och främst vill se att USA och Storbritannien öppnar upp kring vidareskickandet av vaccin och råmaterial.

– I dag blockerar det anglo-saxiska blocket många av de här ingredienserna och vaccinen. 100 procent av de vaccin som produceras i USA är för den amerikanska marknaden, säger Macron i Porto.

Något slutligt EU-beslut om vaccinpatenten väntas inte under helgens toppmöte.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dagens hetaste match på Oddset: Tjeckien–England. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert: