Coronapandemin

20 000 bokade tid på under två timmar: Imponerande

Appen Alltid öppet kraschade igen när fas 4 inleddes

Av: 

Anna Sjögren

NYHETER

20 000 stockholmare lyckades boka en vaccinationstid på mindre än två timmar när regionen öppnade upp för fas 4.

Men många möttes av ett felmeddelande då appen Alltid öppet kraschade för andra dagen i rad.

– Vi har ett robust system, säger Magnus Thyberg, vaccinationssamordnare i Stockholm.

Under onsdagsförmiddagen kom beskedet många stockholmare väntat på: regionen går in i fas 4, då den stora allmänheten kommer att erbjudas en covidspruta. Vaccinationerna kommer att ske i fallande åldersordning och idag öppnade bokningen för personer mellan 55 och 59 år.

– Jag fick en signal om hur många som bokat sig genom att se hur många hälsodeklarationer som gjorts den senaste timmen – 20 000. Jag tycker att det är imponerande, säger Magnus Thyberg, vaccinationssamordnare i Region Stockholm.

Och längtan efter en vaccinspruta är stark. Under tisdagen kraschade appen under trycket från många stockholmare när regionen av misstag öppnade upp för fas 4 under en stund. I samband med det skulle man utöka kapaciteten, bland annat genom att installera nya servrar.

Magnus Thyberg, vaccinationssamordnare i Region Stockholm.

Foto: Pontus Lundahl/TT

13 000 inloggade på tre minuter

Att det återigen kraschade idag är inte ett intyg på att appen och bokningsssystemet inte håller måttet, enligt Thyberg. Han menar att bokningssystemet är ”robust”.

– Vi öppnade ju nu för 150 000 stockholmare för att boka in sig på vaccination. Tre minuter efter att beskedet släpptes hade vi 13 000 personer som var inloggade. Det är klart att man vill ha ett system som är hur stort som helst. Men just de korta stunderna med väldigt hög belastning är svåra att hantera. Då får man gå in lite senare och ändå ha en respekt för att det är många som vill boka en tid, säger han.

Han kan inte säga vilken maxkapacitet appen har.

– Jag tror inte vi kan säga en sån summa, säger han.

”Medier otydliga”

Enligt Mara Ahlmark, objektsägare för appen Alltid öppet, handlade problemen om att det var otydligt i medier att vaccinationsbokningen inte är öppen för alla åldersgrupper i fas 4, utan endast 55 till 59 år. Otydligheten har gjort att även andra gått in i appen och det räcker inte kapaciteten till, säger hon till TT.

Nu håller man på att öka kapaciteten, och under eftermiddagen ska det enligt henne gå att göra ett nytt bokningsförsök.

Magnus Thyberg tror också att det spelat roll att medier var snabba ut med nyheten.

– Den kom många till del på väldigt få minuter.

Men det var väl väntat?

– Det var väntat och uppskattat. Vi vill ha ett intresse för vaccination, men då får man ta lite tålamod och gå in och boka under eftermiddagen, säger Magnus Thyberg.

Nästa grupp om max tre veckor

I sociala medier har ett sms cirkulerat där det står att bokningen är öppen för personer mellan 18 och 59 år. Det är dock inte ett sms som regionen har skickat ut, förtydligar vaccinationssamordnaren. De är ett sms som gått ut till personer i riskgrupper.

– Det har varit personliga sms. Inte till allmänheten. Däremot kan det ha spridits och ha tolkat så, säger Magnus Thyberg.

Så bokningsproblemen har inte haft någon betydelse för vaccinationstakten?

– Det är viktigt att vi har alla saker på plats när vi går in i nya faser. Om vi har haft lediga tider i början av veckan så är ju det vaccin vi har kvar. Det är något vi mycket snabbt kan komma ifatt tänker jag, säger Magnus Thyberg.

Enligt Thyberg vaccinerar Stockholm uppemot 70 000 personer per vecka, och just nu flera grupper samtidigt. Med en åldersgrupp på 150 000 personer skulle det ta cirka tre veckor tills nästa åldersgrupp kan stå på tur.

– En del av de 150 000 tillhör riskgrupper och kan ha vaccinerats. När bokningarna avtar kommer vi att öppna upp för nästa grupp. Nu börjar vi med femårsgrupper men om det kommer att fortsätta så kan vi inte säga. Men definitivt om tre veckor, säger Magnus Thyberg.

Appen Alltid öppet kraschade under onsdagen.

Foto: TT / TT NYHETSBYRÅN

PODD Kalifornien – och hoppet som återvände

Aftonbladet Daily med Magnus Sundholm, Aftonbladets korrespondent i Los Angeles.

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Vaccinationslokalen i Rinkeby i Stockholm.

Foto: Magnus Wennman
Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Region Stockholm

Vård & omsorg