”I grund och botten är det upp till dig och mig”

Av: Frida Carlqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Lokala restriktioner har införts i Skåne på grund av den ökade smittspridningen av coronaviruset.

Under onsdagseftermiddagen höll Malmö stad presskonferens om hur staden jobbar kring coronaviruset just nu.

– I grund och botten är det här upp till dig och mig, säger Per-Erik Ebbeståhl, ledningsstrateg på stadskontoret.

Per-Erik Ebbeståhl, ledningsstrateg på stadskontoret, belyste att mycket ansvar fortsatt ligger på individen.

– I grund och botten är det här upp till dig och mig. Det är ganska enkla saker: Håll avstånd, undvik fysisk kontakt med de som du inte har det med på daglig basis, säger Per-Erik Ebbeståhl.

Deltog i presskonferensen gjorde även fritidsdirektör och Anne Mattsson, tf förvaltningsdirektör på Kulturförvaltningen. Hon berättade att utgångsläget inom kulturen är att hålla öppet men att begränsa besökare, men att höstlovsaktiviteter på Malmö Museer och Malmö Konstmuseum.

”Tacksamma om man inte tar sig till biblioteken”

Biblioteken håller öppet – men man ombeds nu att undvika att gå dit.

– Biblioteken är i nuläget ingen mötesplats men det är för högt tryck, i vanliga fall jätteglada över alla besök men nu och 3 veckor fram är vi tacksamma om man inte tar sig till våra bibliotek. Vi uppmanar folk till att använda sig av vår digitala service, säger Anne Mattsson, tillförordnad förvaltningsdirektör på Kulturförvaltningen.

– Måste du dit – gå in, gör ditt ärende snabbt och sen lämna.

Per-Erik Ebbeståhl.
Foto: Johan Nilsson/TT
Per-Erik Ebbeståhl.

Flera skånska kommuner har tidigare beslutat om särskilda åtgärder, rapporterar P4 Malmöhus. Några särskilda åtgärder införs inte i Malmö just nu förutom att vissa särskilda höstlovsaktiviteter inom kulturförvaltningen.

Johan Hermansson, förvaltningsdirektör på fritidsförvaltningen, berättade att man på vissa fritidsgårdar tvingats ändra verksamheten eller stoppa vissa aktiviteter där man ansett att man inte kan hålla tillräckligt med avstånd. Man stänger dock i nuläget inte ner fritidsgårdar, då de beskrivs vara en för viktig del i vardagen för många.

– Det är en viktig del i den allmänna folkhälsan, säger Per-Erik Ebbeståhl.

Han berättar dock att hälso-, vård- och omsorgsförvaltningen inte kommer att öppna upp sina dagliga verksamheter som planerat, utan det skjuts upp till 17 november i nuläget. 17 november är också det datum som de generella lokala restriktionerna gäller som det ser ut just nu.

Foto: Johan Nilsson/TT
Stadshuset i Malmö.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE