Avtalsrörelsen

S säger nej till las-utredningen

Av: 

Elle Kari Karlsson

Anna Sjögren

NYHETER

Socialdemokraterna säger nej till las-utredningen och går vidare med det avtal som två av tre parter enats om.

Det beskedet ger regeringen under torsdagsmorgonen.

Men det godtas inte av Vänsterpartiet.

Beskedet att Socialdemokraterna inte ställer sig bakom den omdiskuterade las-utredningen kom på statministerns Facebook under morgonen.

“Socialdemokraternas verkställande utskott har ställt sig bakom att en förändring av anställningsskydd och omställning ska ske utifrån parternas överenskommelse, i stället för den så kallade Toijer-utredningen”, skriver Stefan Löfven.

Statministern skriver att man vill att den svenska modellen, där parterna tar ansvar för att besluta om arbetsmarknadens villkor, fortsatt ska gälla.

”Det är en modell som vi socialdemokrater alltid står upp för och som vi i Sverige ska vara riktigt stolta över.”

Eva Nordmark (S), arbetsmarknadsminister, säger under en pressträff att man fört samtal med parterna de senaste två veckorna.

– PTK och Svenskt näringsliv har enats, och vill att det är deras överenskommelse som ska ligga till grund.

C välkomnar beskedet

Annie Lööf (C) skriver på Twitter att hon välkomnar beskedet:

”Bra att också (S) fortsatt säger att de vill modernisera arbetsrätten och välkomnar den partsuppgörelse som SN och PTK sagt ja till. Svensk arbetsmarknad behöver en mer flexibel arbetsrätt, bättre möjligheter att ställa om mitt i arbetslivet och lägre kostnader för företag.”

LO har dock inte ställt sig bakom avtalet. Eva Nordmark säger att regeringen helst sett att alla tre parterna kommit överens.

– Tyvärr nådde inte parterna ända fram till den breda överenskommelse vi hade sett framför oss.

Sjöstedt: Kan inte godta det

Vänsterpartiet har tidigare hotat med att väcka ett misstroendeomröstning mot Löfven som hotar att fälla regeringen. Eva Nordmark får frågan om dagens besked kan avvärja hotet om en regeringskris.

– Det jag gör är att jag tar ansvar för att säkerställa den framgångrika svenska arbetsmodellen ska fungera framöver. Min bedömning är att genom att välja den väg som utgår från parterna säkerställer vi att det är den bästa vägen framåt.

Jonas Sjöstedt skriver på Twitter att Det är bra att las-utredningen inte ska bli lag.

”LO har aldrig godtagit uppgörelsen som PTK slutit. Därför kan den inte vara grunden för lagstiftning för LO:s medlemmar. Regeringen kan inte påtvinga LO försämringar, det kan vi inte godta.”

Sabuni: Arbetet med las måste gå vidare

Nyamko Sabuni (L) kommenterar också nyheten på Facebook.

”Låt mig vara tydlig till Socialdemokraterna: Vi kommer inte att acceptera att den part som inte mäktade med att förhandla ända in i mål, LO, får någon fördel utöver den överenskommelse som träffats.”

Hon understryker att ingen överrenskommelse är i hamn ännu och att arbetet med las-utredningen går vidare.

LO: Välkomnar att utredningen läggs ned

LO välkomnar att las-utredningen läggs ner, skriver de i ett pressmeddelande.

”Överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv räcker inte för att ensidigt ligga till grund för en ny lagstiftning. För det krävs bland annat att möjligheten att missbruka visstidsanställningar och hyvling av arbetstiden kraftigt begränsas”, skriver LO i pressmeddelandet.

LO har enhälligt sagt nej till överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv, delvis för att den saknar avgörande delar kring anställningstryggheten. LO godtar inte att 1,4 miljoner medlemmars behov av ökad trygghet på jobbet rundas i regeringens fortsatta arbete för en ny lagstiftning.

”Självklart ska LO påverka detta arbete. Vi ska bland annat se till så att missbruket av de otrygga anställningarna begränsas mer än det som nu finns med i överenskommelsen. Nu är det faktiskt dags att göra något bra för arbetarna i Sverige. Vi accepterar inget annat”, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Motståndet mot utredningens förslag har varit utbredd i fackliga led.

”Det är en seger att vi lyckats få bort den så kallade las-utredningen från bordet. De förslagen skulle drastiskt ha försämrat anställningstryggheten för både LO-förbundens medlemmar och andra anställda på arbetsmarknaden”, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Svenskt näringsliv: Står fast vid överenskommelsen

– Det är bra att regeringen vill låta överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv ligga till grund för lagstiftning. Vi står fast vid den överenskommelsen och några ändringar är inte aktuella. Riksdag och regering har att välja mellan Toijerutredningen och vår överenskommelse med PTK. Det är mycket viktigt att det nya regelverket på arbetsmarknaden kommer plats så snart som möjligt under mandatperioden, säger Mattias Dahl, vice VD på Svenskt Näringsliv.

Texten uppdateras.

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Stefan Löfven.
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Avtalsrörelsen

LÄS VIDARE

Las-utredningen: Det här vill partierna

ÄMNEN I ARTIKELN

Avtalsrörelsen

Las, lagen om anställningsskydd

Socialdemokraterna

Stefan Löfven