Efter turerna – nu genomförs högskoleprovet

Av:  TT

Det blir en nedbantad version av högskoleprovet. Antalet deltagare har närmare halverats på grund av den rådande coronapandemin. Arkivbild.
Det blir en nedbantad version av högskoleprovet. Antalet deltagare har närmare halverats på grund av den rådande coronapandemin. Arkivbild.

Följetongen kring höstens högskoleprov har varit lång – och bjudit på tvära kast. Nu får närmare 27 000 anmälda chansen att skriva provet i en minst sagt speciell tid.

Först blev det nej. Sedan blev det ett ja. Och därefter följde ett antal turer kring högskoleprovets vara eller icke vara hösten 2020.

Regeringen tillsatte en nationell samordnare för provet, Peter Honeth, som kom fram till att det skulle vara möjligt att skriva provet – men i begränsad form.

När det nu är dags för tusentals personer att skriva provet på flera håll i landet känner han sig trygg med upplägget.

– Jag har inte uppfattat att det nu finns några stora problem på något av lärosätena som skulle kunna innebära att man tycker att provet inte ska genomföras, säger Peter Honeth.

Lämnas utanför

Den här hösten är gränsen satt till 27 640 och endast personer som inte gjort provet tidigare får chansen att skriva. Trots långa väntetider och tekniskt strul hade 26 614 personer anmält sig till provet när anmälan stängde den första oktober.

Eftersom vårens prov blev inställt på grund av coronapandemin är det betydelsefullt att möjligheten att skriva finns, menar Peter Honeth. Ett helt år utan ett högskoleprov är lång tid och för en del är provet viktigt.

– Hela antagningssystemet bygger på att åtminstone en tredjedel antas baserat på högskoleprovet och då hade en hel årskull kanske stått utan möjlighet att genomföra provet, säger han.

I fjol hade över 50 000 personer anmält sig till provet som gick av stapeln på hösten. Antalet deltagare har kapats rejält, men förberedelserna har varit enorma och på många sätt krävande.

– Vi har slitit hårt för att se till att den här möjligheten finns och det kommer kunna genomföras smittsäkert. Men det bygger på att de som anmält sig också tar ett personligt ansvar, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, och betonar:

– Är man frisk gör man högskoleprovet om man är anmäld. Är man sjuk får man lov att stanna hemma, säger hon.

"Ta eget ansvar"

Det råder delvis delade meningar kring om provet verkligen borde skrivas. Maria Kristoffersson har i många år arbetat med högskoleprovet och är en av huvudprovledarna vid Stockholms universitet. Hon anser att provet är viktigt, men ställer sig lite fundersam kring om provet ska genomföras till varje pris, speciellt när samhället befinner sig mitt i en pandemi.

Däremot är hon inte särskilt orolig för att det ska gå att genomföra provet på ett bra sätt med all den rutin som finns.

– Man hoppas att ingen kommer och är sjuk, men jag tror att det kommer gå bra. Bara man kommer dit och tar eget ansvar, säger Maria Kristoffersson.

Publisert: