Coronapandemin

Skidturisterna i Sälen: ”Folk sköter sig ”

Av: 

Beri Zangana

NYHETER

SÄLEN. Coronasmittan sprider sig i Sälenområdet och även den brittiska varianten har fått fäste i regionen.

Nu inleds sportlovsveckan och besökarna trillar in på skidorten.

– Jag tycker att folk sköter sig bra, framför allt i restaurangerna, men kanske mindre bra vid liftarna, säger Elin Sääf Josefsson.

Solen skiner över ett kyligt Sälen på söndagen. Området har drabbats av en stor smittspridning och står, enligt Region Dalarna, för den högsta smittspridningen de senaste två veckorna i länet. Den brittiska varianten har också fått fäste.

Samtidigt drar högsäsongen för skidturisterna igång och enligt regionen kan smittspridningen komma att öka efter sportloven de kommande veckorna, om människor inte sköter sig.

Folkhälsomyndigheten har inte avrått från att besöka skidorterna - som de gjorde förra året. Däremot har de uppmanat personer som tänkt bege sig till skidorterna att ta med sig egen mat.

Lindvallen i Sälen.

”Får ha med sig egen mat”

Det är en fin dag för skidåkarna. Några har slagit sig ner för en fikapaus, andra väntar på att få åka upp i liften.

Fika varvas med skidåkning för familjen Östermyr från Alingsås, som sedan haft som tradition att besöka Sälen varje år.

– Det är märkliga tider nu i corona. Vi har inte ätit på matställen som man brukar utan man får ha med sig maten i bilen istället. Här uppe är det ganska lugnt nu, men det brukar vara det på söndagar, vi tror att det blir mer folk under veckan, säger Per Östermyr.

De berättar att de är extra försiktiga just i år.

– Vi var extra noga med vilket fjäll vi valde och åkte runt och kollade var det kändes okej att vara. Vi tycker det var ganska lugnt på parkeringen så vi chansade. Vi är ganska snabba på att byta om det blir för mycket folk, säger Linnea Östermyr.

Familjen Östermyr är extra försiktiga.
Gustafsliften i Lindvallen.

”Lite trångt i kön till liftarna”

Vännerna Anton Nilsson från Mockfjärd, Oskar Holm från Björbo och Elin Sääf Josefsson från Ludvika kommer åkandes ner för backen. De ska vara på skidorten under hela veckan.

– Jag tycker att folk sköter sig bra, framför allt i restaurangerna men kanske mindre bra vid liftarna. Med att trängas och så, det är lite trångt i kön till liftarna. Det är väl när man köar till liftarna så vill alla komma förbi, säger Elin Sääf Josefsson.

Oskar Holm fyller i. Han tycker att skidbesökarna har skött sig bra.

– Det har inte varit något jättestort problem. Det är svårt att få till ett bra system och att få det uppdelat i liftarna. Sen tycker jag att restaurangerna har skött det bra, säger Oskar Holm.

Jörgen Österlund från Landvetter är på besök tillsammans med sin familj och vänner. De bor i en stuga men sällskapet har delat upp sig.

– Vi har mycket mat med oss men det har visat sig att det går inte att vara helt fri från att gå och handla. Men det funkar rätt så bra, folk håller distans, säger Jörgen Österlund.

Vännerna Anton Nilsson, Oskar Holm och Elin Sääf Josefsson tycker att folk sköter sig bra.

Har vidtagit åtgärder

Tyra Österlund berättar att det märks att skidturisterna börjar anlända - men det är inte som vanligt.

– Det är ju köer men man håller ofta en stavlängds avstånd, säger hon.

Organisationen Ski Star som har anläggningar i Sälen berättar att man vidtagit åtgärder för att i största möjliga mån minska smittspridningen. I år väntas det komma lika många besökare som under en vanlig säsong - men turisterna från utlandet uteblir.

– Vi känner oss trygga och har förberett oss sedan i augusti förra året i dialog med vården, regionen, Länsstyrelserna och näringen, säger Petra Hallebrant, kommunikationschef på Ski Star.

PODD Den tredje vågen?

Aftonbladet Daily med Nivette Dawod, coronareporter på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

25% rabatt på utvalda kläder och varumärken hos Ellos - gäller hela helgen!

Extern länk från Ellos

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Sälenbornas vädjan inför sportlovet: ”Visa oss lite respekt”

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Sälen

Folkhälsomyndigheten