Polis på tårna – oro för nya protester i USA

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Förberedelserna är många inför att Joe Biden ska sväras in som president.

NYHETER

Tusentals soldater är redan på plats i Washington DC inför att Joe Biden ska installeras som landets nye president – och ytterligare tusentals väntas anlända i veckan.

Farhågor om nya protester redan under helgen gör att säkerhetspådraget på flera håll i USA är enormt.

Lördagen blev lugn med några mindre demonstrationer på olika håll i USA. Men myndigheter har pekat ut söndagen som kritisk, då protester mot den tillträdande Biden-regeringen sedan flera veckor tillbaka planerats i samtliga amerikanska delstater.

Säkerheten kring delstaternas respektive kongress är rigorös efter att anhängare till den avgående presidenten Donald Trump stormade Kapitolium i den amerikanska huvudstaden Washington DC förra veckan.

Tusentals soldater

Texas och Kentucky har stängt parlamentsbyggnaderna för allmänheten. Och i delstaten Connecticut har nationalgardet kallats in för att kunna stå emot uppemot 2 000 demonstranter om så skulle bli fallet.

– Vi förbereder oss för att allt kan hända, säger militären Pedro Muniz, men lägger till att man inte fått in några specifika hot.

Washington DC är i full gång med att förbereda inför onsdagens installation. De centrala delarna av staden var spöklika under helgen när gator stängts av och nationalgardet positionerat sig runt stadskärnan.

Omkring 10 000 soldater ur nationalgardet är på plats och dagen innan Biden svärs in väntas ytterligare förstärkning, rapporterar The Washington Post.

– Vi kommer att vara mellan 22 000 och 25 000, säger generalmajoren William J Walker.

Greps i kontroll

På lördagen greps en beväpnad man vid en säkerhetskontroll nära Kapitolium i Washington DC. Mannen, från delstaten Virginia, frihetsberövades sedan polisen hittat ett enhandsvapen med 500 patroner samt ett hagelvapen med ammunition.

Inom vissa ljusskygga, våldsbejakande grupperingar uppmanas medlemmar att stanna hemma med hänvisning till just säkerheten eller en uppfattad risk att de kan vandra in i en myndighetsfälla.

Publicerad: