Annie Lööf: Då blir det extraval

Av: Sophie Tanha

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Om Liberalerna lämnar Januariavtalet blir det sannolikt regeringskris.

Det säger Centerpartiets ledare Annie Lööf i SVT-programmet ”30 minuter”.

– Då rycker de ju undan mattan för det politiska avtal som finns.

Annie Lööf skulle hellre äta sin högersko än bli Socialdemokraternas stödhjul.

Så lät det några år före Januariavtalet. Nu är samarbetet ett faktum – men hotas av Liberalerna, vars partiledare Nyamko Sabuni säger att partiet lämnar avtalet om regeringen går vidare med den nya migrationslagstiftningen.

– Lämnar Liberalerna Januariavtalet så finns det ju inte längre. Då blir det sannolikt regeringskris och då följer nog extraval, säger Centerpartiets ledare Annie Lööf i SVT:s ”30 minuter”.

Nyamko Sabuni, partiledare Liberalerna.
Foto: MAGNUS SANDBERG
Nyamko Sabuni, partiledare Liberalerna.

Tar hotet med ro

Att fortsätta stå bakom Socialdemokraterna och Miljöpartiet finns inte på kartan om ett av de fyra partiet från januariöverenskommelsen, Liberalerna, lämnar.

Samtidigt tar Annie Lööf hotet från Liberalerna med ro – liknande hot har uttalats hela tiden sedan Januariavtalet slöts. Så länge Liberalerna inte satt ner foten fokuserar Annie Lööf på sakpolitiken, säger hon i programmet.

– Jag låter dem ha sin process. När de har landat får vi ta ställning till det då. Men lämnar Liberalerna avtalet då blir det nog regeringskris för då rycker de ju undan mattan för det politiska avtal som finns.

Sakfrågorna som låg bakom Januariavtalet och det starka motståndet mot Sverigedemokraterna kvarstår, vilket Annie Lööf hoppas att Liberalerna har i åtanke:

– Jag utgår från att de också funderar på vilka konsekvenser det blir när man vill lämna ett avtal som innebär att man genomför väldigt mycket av det man själv gick till val på.

Foto: SVT
Annie Lööf i ”30 minuter”.

Lööf om Kristersson: ”Obegriplig”

Annie Lööf kommenterar även sin tidigare allianskollega Ulf Kristerssons (M) uttalande i förra veckan om Sverigedemokraterna.

– Jag tycker att Sverigedemokraternas retorik har förändrats en del de senaste åren. De har breddat sig politiskt och deltar mycket mer seriöst i parlamentariskt arbete, sa M-ledaren.

Annie Lööf menar att den beskrivningen är ”obegriplig”.

– Så länge Ulf Kristersson håller fast vid att han ska budgetförhandla med Sverigedemokraterna, ett främlingsfientligt populistparti, så länge han har de tankarna att man ska sätta statens finanser i händerna på ett sådant parti så kommer vi inte att kunna samarbeta. Vi kommer inte att samarbeta i en regering med Sverigedemokraterna i bakvagnen eller förarsätet.

 

PODD Mellin: Så kan Liberalerna sänka Stefan Löfven

Aftonbladet Daily med Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad: