Källor: Trump planerar 100 benådningar

Donald Trump planerar att benåda ytterligare 100 personer innan han lämnar presidentposten, enligt källor till CNN.

Bland annat kända rappare och ekobrottslingar ska finnas med på listan. Trump själv ska dock inte finnas med.

Den avgående presidenten har utfärdat flera uppmärksammade benådningar den senaste tiden. Strax före jul benådades bland annat Trumps tidigare rådgivare Roger Stone och kampanjchefen Paul Manafort. De senaste veckorna benådades fyra män från säkerhetsföretaget Blackwater som sköt ihjäl minst 14 civila personer i Irak 2007.

Nu förväntas Trump benåda ytterligare omkring hundra personer – dagen innan han lämnar sin post. Bland annat kända rappare och ekobrottslingar finns med bland benådningarna.

Enligt CNN har det spekulerats i att Trump skulle benåda sig själv, sin familj och Rudy Guiliani innan han lämnar Vita huset. Men enligt de nya uppgifterna finns Trump inte med på listan av sista–minuten benådningar.

Uppgifterna kommer från tre källor med insyn i Vita huset. På söndagen hölls ett möte för att fastställa listan över benådningarna, enligt två källor.

Efter stormningen av Kapitolium uppmuntrade rådgivare Trump att avstå från att benåda sig själv, eftersom det skulle indikera att han var skyldig till något, enligt en person med insyn i samtalen. Flera av hans närmaste rådgivare har också uppmanat honom till att inte benåda någon som var involverad i upploppen i huvudstaden. Detta trots att Trump inledningsvis var tydlig med att de inte hade gjort något fel.

– Det är många som uppmanar presidenten till att benåda människorna som var inblandade i upproret, sa senatorn Lindsey Graham på söndagen till Fox news.

– Att benåda dessa människor skulle vara fel.

Den senaste tiden har juridiska experter diskuterat om det överhuvudtaget är möjligt för en president att benåda sig själv. Men på grund av att saken aldrig prövats finns inget entydigt svar.

Donald Trump själv ska enligt uppgifter inte finnas med på listan.
Donald Trump själv ska enligt uppgifter inte finnas med på listan.
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN