Stormningen av kongressen i USA

Två ur nationalgardet stoppas – kopplas till milisgrupp

Av: 

Niklas Eriksson

Josefine Karlsson

NYHETER

Två medlemmar i det amerikanska Nationalgardet stoppas från att bevaka installationen av president Joe Biden.

De har kopplingar till högerextrema miliser, uppger AP.

Säkerhetspådraget kring installationsceremonin i Washington D.C är enormt.

Tiotusentals poliser och militärer har kallats in för att skydda huvudstaden och Joe Biden mot attentat när han tar över ämbetet efter Donald Trump under onsdagen.

Bland annat har myndigheterna skärpt bakgrundskontrollerna av alla som bevakar evenemanget på grund av oro för ”mullvadar”.

Nu stoppas alltså två medlemmar i det amerikanska Nationalgardet från att bevaka installationen för att de kopplas till ”högerextrema milisgrupper”, skriver nyhetsbyrån AP.

Det ska inte finnas några bevis för att de två har ingått i någon konspiration mot Biden eller installationen.

Nationalguardet utanför Kapitolium.

Försvarsdepartementet undersöker skräckscenarior

Efter stormningen av Kapitolium har säkerheten höjts markant inför installationen av Joe Biden. Allmänheten uppmanas stanna hemma och gator flera hundra meter från kongressen har spärrats av med militärfordon. Platsen bevakas av beväpnade militärer.

Nationalguardet utanför Kapitolium.

FBI befarar att flera väpnade protester planeras, inte bara i Washington utan runt om i landet. Upp emot 20 000 soldater från Nationalgardet väntas skydda staden, så många som tre gånger fler än vad som tidigare var planerat.

Flera olika scenarior diskuteras av försvarsdepartementet, vilket New York Times rapporterar om. Bland annat undersöks hur högt uppsatta politiker skulle kunna drabbas av attacker eller att drönare och flygplan använda för att angripa Kapitolium och folksamlingarna.

FBI jagar rörbombstillverkarna

Den eller de som placerade ut rörbomber utanför partihögkvarteren i samband med stormningen av Kapitolium är fortfarande på fri fot, rapporterar Fox News.

De misstänkta gärningsmännen eller gärningsmannen är fortfarande inte identifierade och ärendet ligger nu högst upp på FBI:s prioriteringslista inför installationen av Joe Biden.

FBI befarar nya dåd när Biden svärs in och misstänker att den eller de som placerade rörbomberna kan göra det på nytt.

Utredare inom FBI undersöker nu rörbomberna för att hitta ledtrådar som kan spåra dem till tillverkaren. Uppgifterna jämförs med spår i databaser som innehåller information från liknande explosiva föremål.

ANNONS

25% rabatt på baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Stormningen av kongressen i USA

LÄS VIDARE

Dagen då inbördeskriget kom tillbaka till Washington

ÄMNEN I ARTIKELN

Stormningen av kongressen i USA

Joe Biden