Virusåtgärder i större område i Norge

Av:  TT-NTB

Oslo och många grannkommuner har belagts med stränga smittskyddsregler efter att en virusmutation upptäckts hos en grupp personer i en kommun.
Oslo och många grannkommuner har belagts med stränga smittskyddsregler efter att en virusmutation upptäckts hos en grupp personer i en kommun.

Strängare smittskyddsregler införs i ytterligare 15 kommuner på det norska Østlandet.

Köpcentrum och gymanläggningar måste hålla stängt och all alkoholförsäljning i kommunerna stoppas, meddelar hälsominister Bent Høie vid en presskonferens.

Det gäller 15 kommuner som ligger i anslutning till de tio kommuner som sedan i lördags har ännu strängare regler, med anledning av att personer i en kommun sydost om Oslo visat sig bära på den mutation av coronaviruset som först upptäcktes i Storbritannien.

Invånare i de 15 kommunerna uppmanas att begränsa kontakten med andra människor i möjligaste mån och undvika att träffas fler än fem samtidigt. Vanliga butiker och många andra platser där människor samlas kommer dock kunna hålla öppet som vanligt. Skolverksamhet begränsas, men till skillnad från de mer begränsade kommunerna kommer gymnasieskolor till exempel hållas öppna.

Totalt 17 personer har hittills visat sig bära på virusmutationen i Nordre Follo, kommunen där de första fallen upptäcktes. I hela Norge har 70 fall konstaterats.

PODD Mutationerna

Aftonbladet Daily med Björn Olsen professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert: