Hotade skjuta Pelosi i direktsändning – greps med vapen

Cleveland Grover Meredith Jr fyllde sin lastbil med vapen och ammunition och åkte till Washington.

Men han kom inte fram i tid för att delta i stormningen av kongressen.

Nu har FBI hittat sms där han skriver att han ville skjuta ihjäl talmannen Nancy Pelosi i direktsändning.

Hittills har ett 20-tal personer gripits i utredningen efter den dödliga stormningen av Kapitolium i onsdags och siffran växer vartefter polisen identifierar personer på bilder inifrån byggnaden.

Cleveland Grover Meredith Jr är en av flera gripna som inte var med i själva stormningen, men ändå misstänks för brott i anslutning till oroligheterna.

Han åkte till Washington från Colorado för att delta i protesterna vid kongressen, men fick problem med lyktorna på sin lastbil på vägen. Därför kom han fram för sent för att kunna delta i stormningen, visar FBI:s utredning enligt New York Times.

Cleveland Grover Meredith Jr tog in på hotell i Washington. Utanför hade han parkerat sin husbilsinredda lastbil. Där har polisen hittat en pistol, en automatkarbin och tonvis med ammunition.

Cleveland Grover Meredith Jr.
Cleveland Grover Meredith Jr.

Han misstänks nu för bland annat olaga hot och olaga vapeninnehav, enligt dokument från justitiedepartementet.

Bland bevisen finns flera sms som Meredith Jr skickade till vänner under resan mot Washington. Han skrev bland annat att han vill skjuta representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi i huvudet i direktsändning eller köra över henne.

Han skrev också att han tror på nya våldsdåd under Trumps återstående tid som president:

”Jag förutspår att många i vårt land kommer att dö inom tolv dagar”.

Cleveland Grover Meredith Jr har tidigare drivit en biltvätt där han satte upp en stor skylt till stöd för den terrorklassade konspirationsteorin QAnon. När han 2018 fick frågan av tidningen The Atlanta Journal-Constitution om varför svarade han att han är ”en av miljontals patrioter som älskar sitt land”.

Talmannen för representanthuset Nancy Pelosi.
Talmannen för representanthuset Nancy Pelosi.

Bland de övriga misstänkta finns Lonnie Leroy Coffman från Alabama. Han greps av en slump några kvarter från kongressen när polisens bombgrupp skulle säkra området inför kontrollräkningen av elektorsrösterna i onsdags.

Coffman, 70, satt i en pickup fylld med vapen: En automatkarbin, tre pistoler och elva hemmagjorda bomber, uppger åklagaren.

På söndagen greps två av inkräktarna som fastnade på bilder inne i kongressen: Larry Brock från Texas och Eric Munchel från Tennessee. Båda hade med sig buntband som kan användas som handfängsel och särskilt bilden på Munchel – iklädd militärliknande kläder – har fått stor spridning i sociala medier efter stormningen.

Larry Brock (som håller i buntband på den här bilden) greps på söndagen.
Larry Brock (som håller i buntband på den här bilden) greps på söndagen.

Brock är enligt The New Yorker flygvapenveteran och har tjänstgjort i Afghanistan. Han kunde gripas efter att en forskare i Toronto identifierat honom på bilder inifrån kongressen och tipsat polisen, uppger Daily Beast.

På bilderna bär Brock grön militärhjälm, skyddsväst, kamouflagebyxor och buntband. Forskaren använde ansiktsigenkänningsprogram och kunde även matcha kläderna mot andra bilder på ex-soldaten.

I en intervju med The New Yorker svär han sig fri från att han hade tänkt använda buntbanden till något:

– Jag önskar att jag inte hade plockat upp dem. Min tanke där och då var att jag skulle plocka upp dem och ge dem till en polis. Det gjorde jag inte eftersom jag stoppade dem i jackan och sedan glömde jag helt ärligt bort dem. Jag vet att det ser hotfullt ut, det var inte min avsikt.

Eric Munchel var mer stridslysten i en intervju med Sunday Times i helgen:

– Vi ville visa att vi är beredda att resa oss tillsammans och slåss om det blir nödvändigt. Samma sak som våra förfäder gjorde när de grundade det här landet 1776. Det var ett sätta att visa musklerna.

Publisert: