Publicerad:
Uppdaterad:

Kösmitarnas högskoleprov kan ogiltigförklaras

Av: Linus Lindgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Högskoleprovets anmälan öppnade i morse och totalt har 33 000 människor ställt sig i kön under morgonen.

Men under onsdagen började det cirkulera guider hur man kunde gå före i kön – något som kan straffa sig i efterhand.

– De som har gått före kommer kunna fångas upp. Teoretiskt sett kan vi ta bort provresultatet för dessa personer, säger Peter Honeth, provets nationella samordnare.

Klockan sju i morse öppnade det digitala väntrummet till högskoleprovet där anmälan skulle öppna en timme senare. När klockan slog åtta hade över 20 000 personer ställt sig i kön och vid tiotiden hade totalt 33 000 människor ställt sig i kön.

Men under samtidigt började det cirkulera guider för hur man kan gå före i kön.

Peter Honeth som är högskoleprovets nationella samordnare säger att han har hört talas om detta men att kösmitarna inte har något att vinna på det här.

– Systemet är utformat på ett sätt så att de som har gått före kommer kunna fångas upp i efterhand. De kommer alltså upptäckas, säger han.

Peter Honeth.
Foto: TT
Peter Honeth.

Provresultat kan tas bort

Han säger även att smitarna inte har något att vinna på att det här.

– Vi har inte tagit några beslut än. Men teoretiskt sett kan vi ta bort provresultatet för de personer som har gått före i kön, om det ens hinner gå så långt att de kan genomföra provet, säger han.

Långa väntetider – men inga problem

Trots den stora anstormningen till provansökan säger Peter Honeth att anmälan gick relativt bra under morgonen.

– Totalt har 33 000 människor ställt sig i kön. Många har nog haft relativt långa väntetider men vi har inte haft några större problem, säger han.

Provtillfälle trots hög köplats

Totalt finns det 27 600 platser till höstens högskoleprov. Men en hög plats i kön behöver inte innebära att man går miste om möjligheten att skriva provet – då det finns flera högskolor att skriva provet på.

– Man kan egentligen säga att vi har flera separata köer. Om man har en hög plats i kön men har tänkt skriva provet vid en högskola som inte har lika högt tryck så kan man faktiskt få en plats, säger Peter Honeth.

Under kötiden skedde en kortare paus. Pausen var planerad och var till för att kunna kalibrera hastigheten på kösystemet.

Den problemfria morgonen övergick i en mer problemfylld morgon. Flera personer vittnar om att de har att de efter lång tid i kön, inte kunnat betala, blivit utslängda, fått börja köa på nytt och gett upp när de insett att de hamnat sist i kön.

Problem med betalningar

Det har också varit problem med betalningen till anmälningsavgiften. Flera personer vittnar på Facebook om att de efter lång tid i kön, inte kunnat betala avgiften, blivit utslängda, fått börja köa på nytt och gett upp när de insett att de hamnat sist i kön.

"Teknikerna håller på och undersöker det och vi återkommer så snart vi vet mer", skriver UHR på Facebook rapporterar TT.

Foto: TT
Kösmitarnas högskoleprov kan komma att ogiltigförklaras, förklarar Peter Honeth, nationell samordnare.
Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN