SD-topp skällde ut politiker efter nakenskandalen: Slog i bordet

”Man kan inte mörka sånt här”

HÖRBY. Det Sverigedemokratiska kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito ska ha försökt påverka politiker att inte tala med media.

De kallades till ett extramöte med anledning av badskandalen.

– Det var en råutskällning. Hon skrek och slog båda händerna i bordet, säger Anders Larsson, ordförande i Centerpartiet i Hörby kommun.

Under en konferens den 4 september trängde sig flera chefer från Hörby kommun in i ett stängt poolområde. Målet var att bada.

Flera konferensdeltagare har vittnat till Aftonbladet om hur två toppchefer tog av sig alla kläder bland badande kollegor.

Händelsen väckte mycket känslor hos medarbetare.

Även politiker i Hörby kommun har reagerat över badskandalen. En av dem är oppositionspolitikern Anders Larsson. Han är ordförande för centerpartiet i Hörby och ledamot i Kommunstyrelsens arbetsutskott. Anders Larsson är besviken över att kommunledningen inte informerade ledamöterna i arbetsutskottet om chefernas badskandal. Detta då arbetsutskottet bland annat har ansvar för tillsättning av förvaltningschefer.

– Det var först när media ringde som jag fick reda på vad som hänt. Över två veckor efter konferensen, säger Anders Larsson (C), KSAU i Hörby.

Under dagarna som följde blev flera politiker i Hörby kontaktade av journalister angående badskandalen. De citerades i tidningar och etermedia. Oppositionen var upprörd över att kommunledningen inte ville utreda skandalen.

– Det är med bestörtning som jag tar del av vad som har skett och hur det har hanterats, sa Per-Erik Andersson (C), ledamot i barn och utbildningsnämnden till Sydsvenskan.

Per-Erik Andersson uttryckte också att han funderade på att polisanmäla de nakenbadande cheferna för förargelseväckande beteende.

Hon var helt vansinnig och skrek. Hon skällde i 15 minuter, säger Anders Larsson, ordförande i Centerpartiet och ledamot i KSAU.
Hon var helt vansinnig och skrek. Hon skällde i 15 minuter, säger Anders Larsson, ordförande i Centerpartiet och ledamot i KSAU.

Skällde ut politiker

Fredagen den 18 september kallade det sverigedemokratiska kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito in flera politiker, närmare bestämt ledamöterna i KSAU, för ett möte. Där ska hon ha gjort klart för dem att de inte skulle prata med journalister.

– Hon var helt vansinnig och skrek. Hon skällde i 15 minuter, säger Anders Larsson, ordförande i Centerpartiet och ledamot i KSAU.

Andemeningen av utskällningen ska ha varit att politikerna inte skulle prata med journalister.

– Vi skulle hålla käften och ringa till henne istället, säger Anders Larsson.

Det Sverigedemokratiska kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito ska ha försökt påverka politiker att inte tala med media.
Det Sverigedemokratiska kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito ska ha försökt påverka politiker att inte tala med media.

Socialdemokraternas ordförande i Hörby, Renaldo Tirone, hade också kallats till mötet. Han bekräftar att SD:s kommunalråd ville lägga munkavle på politiker.

– Hon tyckte det var onödigt att vi gick till pressen för Hörbys skull. Men vi ser ju tvärt om på det. Vi uttalade oss för Hörbys skull så att det skulle bli en utredning, säger Renaldo Tirone (S), och fortsätter:

– Man kan inte mörka sådant här.

Bad om ursäkt

Enligt centerpartisten Anders Larsson hade Cecilia Bladh in Zito ett aggressivt kroppsspråk - hon slog båda händerna i bordet vid utskällningen. Han tog mycket illa vid sig.

– Jag sa ifrån att här talar vi i normal samtalston. Efteråt bad hon om ursäkt men det ger jag inte mycket för.

Aftonbladet har sökt Cecilia Bladh in Zito för en kommentar. Vi har även försökt få ett svar om mötet via mejl.

Publisert:

LÄS VIDARE