Akademiska sjukhuset har tvingats stänga lokal

Av: Adelina Storkaas

Publicerad:

I somras blev flera anställda sjuka på samma avdelning på Akademiska sjukhuset. 

Symtomen pekade mot svartmögel, vilket det inte visade sig vara, enligt sjukhusdirektören.

Men personal och patienter är fortfarande portade från lokalen.

Foto: Fredrik Persson /TT / TT NYHETSBYRÅN

Hans Olov Hellström, biträdande sjukhusdirektör, väntar fortfarande på resultaten från den senaste provtagning i lokalen, som genomfördes efter en omfattande storstädning. Men tidigare mätningar tyder på att personalen på Akademiska sjukhuset i Uppsala blev dålig av en ovänlig mikroorganism under sommaren, berättar han. 

– Först trodde vi att det var svartmögel, för det är det som folk brukar reagera på, men vi har inte hittat något sådant, säger han.

Inga inställda operationer

Först senare i veckan, när de sista provsvaren väntas komma in, vet Hellström och de andra när lokalen kan öppna upp för operationer igen. Tills dess kommer de som vanligtvis skulle vara i lokalen genomföras på en annan plats på operationsavdelningen.

– Det är klart att det blir struligt för personalen när de behöver flytta till en annan operationslokal, men det har inte behövts bokas av en massa patienter och så, säger Hellström. 

”Patienter har inte påverkats”

Enligt honom har inte heller patienterna som opererade sig i lokalen i somras påverkats på samma sätt som personalen.

– Personalen har påverkats helt klart, vilket inte är bra. Men patienterna har inte påverkats. För att man ska påverkas av sådana här mikroorganismer, som vi hittat nu, så behöver man en långvarig exposition och det har aldrig den som är där för en operation. 

Enligt Anna Åström, huvudskyddsombud för Vårdförbundet som pratat med Upsala Nya Tidning, är flera anställda fortfarande sjukskrivna efter att ha drabbats av huvudvärk, astma och andningsbesvär på avdelningen.

Det är dock inte någonting som sjukhusdirektören kan bekräfta. 

– Jag tror inte att någon i personalen är sjukskriven, men de har blivit omplacerade, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE