Då kan du få ditt vaccinpass – och så gör du

En vaccindos räcker för att beställa

Resa utomlands eller inte i sommar?

Det är frågan.

Svaret skulle kunna hjälpas av vaccinpassen. Den 1 juli ska vaccinerade kunna beställa sitt covidbevis.

Förra sommaren var det många som rynkade på näsan när en bild på en paraplydrink intill poolkanten från ett hotell utomlands dök upp i flödet.

Delvis säkert på grund av avund. Men säkert också för att pandemin på många sätt fick det att kännas fel.

Nu är inställningen annorlunda. I takt med att smittspridningen minskar och fler och fler får sitt vaccin är det många som planerar för en utlandsvecka i sommar. De svenska resebolagen vittnar alla om ett högt tryck på charterresorna.

– Intresset är stort, många är sugna på att komma iväg, säger Eric Carlsson, presskontakt på Tui.

Vaccinerade välkomnas till Spanien

Men att sätta sig på planet för en vecka i solen är fortfarande inte helt oproblematiskt. UD har visserligen gett grönt ljus för resor till en rad länder, men vad som krävs för att få komma in i länderna ser olika ut.

I Grekland måste alla resenärer fylla i ett formulär, kunna uppvisa ett negativt PCR-test eller ha antikroppar. Men någon karantän krävs inte. Samma sak gäller i Italien.

I Spanien, som under måndagen öppnade för alla som är vaccinerade, slipper inresande också karantän. För icke-vaccinerade européer räcker det med att negativt antigentest för att få semestra i landet.

Stranden i Cala Major i  Palma på Mallorca i pandemitider. Resebolagen vittnar om att det mer och mer återgår till det normala i semesterparadisen. Att det är lite lugnare på stranden än vanligt kan ses som en fördel.
Stranden i Cala Major i Palma på Mallorca i pandemitider. Resebolagen vittnar om att det mer och mer återgår till det normala i semesterparadisen. Att det är lite lugnare på stranden än vanligt kan ses som en fördel.

Vaccinpassen ska underlätta

Förhoppningsvis kommer coronapassen, eller covidbevisen som de egentligen heter, göra det lättare för resesugna att ta sig till solen i sommar. Passen kommer inte att övertrumfa de lokala inresereglerna eller vara ett krav på att ha, men de kommer absolut att underlätta logistiken.

– Vi tror att det blir en ganska hög efterfrågan på covidbevisen, så vi gör olika typer av prestandatest för att det ska fungera, säger Annemieke Ålenius, avdelningschef på E-hälsomyndigheten som ska utfärda bevisen, till TT.

 

Planen är att de digitala passen ska vara beställningsklara den 1 juli men då bara innehålla information om du fått vaccin eller inte. Först senare i sommar kommer de även att visa om du testat negativt eller nyligen tillfrisknat från corona.

– Uppgifter om vaccinationer kommer från Nationella vaccinationsregistret. De andra uppgifterna finns inte samlade i ett register och är därför mer komplicerade att ta fram. Vi arbetar med det just nu och hoppas få det färdigt i augusti, säger Linda Zobal på E-hälsomyndighetens presstjänst.

Krav på e-legitimation

Redan omkring en vecka efter att du fått din första vaccindos kommer du att kunna beställa ditt vaccinpass på e-tjänsten covidbevis.

– Bevisen visar hur många vaccindoser du fått. Hur många doser som krävs för att bli insläppt är upp till varje land att bestämma, säger Zobal.

För att logga in krävs en e-legitimation och beviset skickas sedan till din digitala brevlåda. För den som saknar en digital brevlåda går det att spara ner beviset och skriva ut det på egen hand.

– Vi arbetar med att det ska gå att få ett covidbevis även för den som saknar e-legitimation. Ambitionen är att kunna ha en lösning på plats så snart som möjligt i samband med lanseringen 1 juli, säger Linda Zobal.

Flera svenska resebolag vittnar om att Grekland ligger i topp över resmål just nu – framför allt Kreta och Rhodos.
Flera svenska resebolag vittnar om att Grekland ligger i topp över resmål just nu – framför allt Kreta och Rhodos.
Publisert:

LÄS VIDARE