Därför har Biden bättre chans än Clinton att slå Trump

Har mer sympatisk bakgrund

Joe Biden har större chans än Hillary Clinton att slå Donald Trump, enligt opinionsmätningarna.
Joe Biden har större chans än Hillary Clinton att slå Donald Trump, enligt opinionsmätningarna.

Opinionsmätningarna talar sitt tydliga språk.

Många väljare som nobbade Hillary Clinton 2016 vill se Joe Biden som president.

Väljare som New York Times har pratat med berättar varför.

Med det amerikanska presidentvalet endast ett par veckor bort är det lätt att dra sig till minnes hur tongångarna gick i den demokratiska fåran av den amerikanska väljarkåren för nästan exakt fyra år sedan.

Hillary Clinton ledde med god marginal i opinionsmätningarna. Uttalanden om ”locker room talk” och grepp kring det kvinnliga könsorganet ansågs diskvalificera en framtida president.

Ändå var det Donald Trump som gick segrande ur vad som beskrivit som den smutsigaste presidentvalskampanjen genom tiderna.

Frågan många ställer sig i dag är därmed: varför skulle utgången bli annorlunda den här gången? Joe Biden delar trots allt många likheter med Hillary Clinton. Han har befunnit sig i det politiska strålkastarljuset så länge stora delar av väljarkåren kan minnas. Han anses tillhöra den politiska mittfåran. Han har för länge sedan passerat pensionsåldern.

”Clinton dålig smak i munnen”

Ändå ser läget ljusare ut för Biden än vad det gjorde för Clinton, anno 2016. New York Times har pratat med väljare som nobbade Hillary Clinton för fyra år sedan men nu vill se Joe Biden som president.

– Jag visste tidigt att Trump inte var för mig, säger den pensionerade soparbetaren Thomas Moline till tidningen.

– Men när det kommer till fru Clinton hade jag en dålig smak i munnen efter hennes mans åtta år på posten.

Moline valde i stället att röstade på Gary Johnson från det Libertarianska partiet, något han inte skulle göra idag.

– Jag identifierar mig mer med Biden, oavsett om det gör mig till en manschauvinist eller vad du nu vill kalla mig, säger Moline.

Thomas Molines berättelse är på flera sätt symptomatisk för hur många av dessa väljare resonerar. Biden framstår för dem som en mer bekväm kandidat att lägga sin röst på. Inte bara för att han tillhör det enda könet som suttit som president utan även för att han har en bakgrund som färre väljare värjer sig mot.

Går hem hos andra väljargrupper

Han har inte en hel dynasti av familjemedlemmar som det amerikanska folket redan formulerat sina åsikter kring. Och han har en betydligt enklare klassbakgrund som appellerar till väljare som ansåg att Clinton var verklighetsfrånvänd och elitistisk.

Molines tillhör också den skara väljare som röstade på en annan kandidat än från de två etablerade partierna – en grupp som minskat drastiskt i mätningarna. Och de flesta verkar gå till Biden. 49 procent av 2016 års väljare som röstade på ett tredje parti stödjer nu Biden, enligt en undersökning från New York Times och Siene College. Endast 19 procent säger att de kommer rösta på Trump.

En annan viktig väljargrupp som Biden fångar upp bättre än Hillary är de som valde att inte gå och rösta alls. Här leder Biden med nio procentenheter över Trump, enligt samma undersökning. Kollar man på nationella mätningar så har Biden ett övertag med drygt åtta procentenheter just nu, enligt Real Clear Politics.

Sammantaget pekar mycket på att Biden kommer gå en mer lyckosam väg till mötes än sin föregångare. Men med dryga två veckor kvar till valet och en brinnande pandemi som ställer saker och ting på ända är det ingen som sitter säkert. Nikke Bakker, 66, en servitris från Minneapolis, sammanfattar det.

– Under förra valet kändes saker inte lika hemska som i detta val.

En del av väljarskaran 2016 ansåg att Hillary Clinton var verklighetsfrånvänd och elitistisk.
En del av väljarskaran 2016 ansåg att Hillary Clinton var verklighetsfrånvänd och elitistisk.
Publisert:

LÄS VIDARE