Coronapandemin

Tegnell: Äldre kan ha isolerat sig mer än de behöver

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

Många äldre kan ha isolerat sig ännu mer än de egentligen behöver göra under pandemin, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i SVT:s Helgstudion.

Folkhälsomyndigheten arbetar nu hårt för att lätta på restriktionerna.

– Jag tror att vi är rätt nära att hitta en bra modell för det, säger han.

Den senaste tidens ökade smittspridning oroar Folkhälsomyndigheten, som hoppas att kurvan ska plana ut till en mer stabil nivå, då man inom kort hoppas på att kunna lätta upp restriktionerna för de äldre och personer i riskgrupper.

– De äldre har varit väldigt isolerade och vi jobbar hårt för att hitta strukturer så att man kan vara i kontakt med sina nära och kära på ett bättre sätt och jag tror att vi är rätt nära att hitta en bra modell för det, säger Tegnell i SVT:s Morgonstudio.

Vidare säger Tegnell att det varit blandat hur man har valt att tolka restriktionerna men att han tror att många har isolerat sig ännu mer än vad man skulle behöva.

– Man kan faktiskt vara ute och träffa folk så länge man håller avstånd. Det finns många modeller där man kan ha ett socialt liv även under de här omständigheterna, säger Tegnell och förklarar att man nu arbetar hårt för att ta fram lösningar som gör att äldre ska kunna umgås mer med sina nära och kära.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Vaccin mest kritiska

– Vi har något som är nästan klart men läget nu med lite ökade fall gör oss lite oroliga och vi skulle gärna vilja att det stabiliserade sig lite mer. Men vi vill ju kunna ge lite mer råd om att man även som äldre och riskgrupp ska kunna röra sig lite mer fritt i samhället igen, säger Tegnell till SVT.

Framöver kommer frågan om vaccin att bli viktig, menar Tegnell.

– Bland det mest kritiska just nu är vaccinerna och vad forskningen kommer visa att de faktiskt kan hjälpa oss med. Det är fortfarande väldigt oklart tycker jag. Vem man ska ge dem till, hur man ska ge dem och vilken effekt de kommer ha.

– Man skulle också vilja veta vilka som är de riktigt farliga situationerna, vad vi ska prioritera och se till att man träffas i för situationer. Det tycker jag fortfarande är lite vagt, säger han till SVT.

Hänsyn under lång tid

På frågan när corona är över svarar Tegnell:

– Vi vet inte. Vi måste lära oss att leva med detta på någon nivå. Det finns ganska lite som talar för att vi åtminstone inom en överskådlig framtid kommer vara helt av med detta. Däremot kommer vi få bättre verktyg så att vi kan hantera det så att vi kan leva mer som vi gjorde tidigare.

– Men detta kommer vara en sjukdom som vi under lång tid behöver ta hänsyn till i viss utsträckning, säger han till SVT.

PODD Corona-rapport från kontinenten

Aftonbladet Daily pratar med Benjamin Ekroth i Berlin och Frida Fagerlund i London.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Nu har Ellos fyllt på med nyheter online - handla trendsäkert mode till bra priser!

Extern länk från Ellos

Gå till Ellos

Publisert:

LÄS VIDARE

PRO:s lättnad efter Tegnells besked: Vi har längtat

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Anders Tegnell

Folkhälsomyndigheten

Coronaviruset