Nyheter

EU: Förbjud sexköp från traffickingoffer

Av: 

TT

EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson har lagt fram nya strategier för kampen mot organiserad brottslighet och människohandel.

Foto: John Thys/AP/TT

NYHETER

Fler konfiskationer och ökad polistillgång till krypterad information blir vapen när EU-kommissionen vill slå hårdare mot maffiagrupper och narkotikagäng.

Förbud mot sexköp från traffickingoffer kan bli aktuellt.

I måndags varnade Europol-chefen Catherine De Bolle i en ny rapport för att den organiserade brottsligheten riskerar att växa ytterligare i spåren av coronapandemin.

Nu fyller EU-kommissionen på genom att lägga fram en femårsplan för kampen mot allehanda maffiagrupper.

– Det här är ett växande hot. Det är ett våldsamt hot med kontraktsmord, skjutningar, bombningar, mordbrand, kidnappningar, tortyr och hot, säger inrikeskommissionär Ylva Johansson på en presskonferens i Bryssel.

Mer samarbete

Strategin handlar i mångt och mycket om utökat samarbete.

Bland förslagen finns planer på mer informationsutbyte mellan poliskårerna i EU om bland annat dna, fingeravtryck och fordon. Kommissionen vill även uppdatera reglerna för beslagtagande av kriminellas tillgångar och utreda hur polisen kan få bättre tillgång till krypterad information i sina brottsutredningar.

Dessutom ska en sorts uppförandekod tas fram för att göra det tydligare hur polissamarbetet över gränserna ska fungera.

Stoppa sexköp?

Samtidigt presenteras även en ny strategi för att bekämpa människohandel. En av tankarna där är att försöka skapa EU-regler för att kriminalisera tjänster som köps av utnyttjade trafficking-offer – i klartext framför allt alla de som tvingas in i prostitution.

– De här offren finns över allt omkring oss. Det är kanske kvinnan som städar i ett vanligt legalt företag, eller arbetaren på ett bygge eller flickorna på gatan sent på kvällen. Jag skulle vilja att det blir obligatoriskt att kriminalisera användandet av tjänster från trafficking-offer, säger Ylva Johansson i Bryssel.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert: