Pappan mördade Jonathans mamma: “Jag har lovat henne att aldrig ge upp”

Uppdaterad 2021-04-21 | Publicerad 2021-04-20

Fem dödade kvinnor på tre veckor – och 15 barn som har förlorat sin mamma.

Jonathan Saado var 9 år då pappan högg ihjäl hans mamma Carla, 31.

– De män som gör det här är så fruktansvärt egoistiska. De skadar inte bara barnen utan hela familjer, säger Jonathan, som i dag är 19 år.

Några timmar innan Carla Saado mördades skjutsades Jonathan till skolan av sin pappa, Musa Kara.

– Gör inget dumt mot min mamma, var det sista Jonathan sa till sin pappa, då han i sin nioåriga mage hade en dålig känsla av att något hemskt skulle hända.

Några timmar senare larmades polis till en trappuppgång i stadsdelen Öxnehaga i Huskvarna. Musa Kara hade dödat 31-åriga Carla Saado med ett enormt övervåld, 27 knivhugg. Han greps några kvarter bort med den blodiga kniven i handen.

Jonathans favoritbild på sig och mamma Carla.

Jonathan var 9 år och hans syster 13 år när de den 29 november 2010 förlorade sin mamma. Samma dag förlorade de även sin pappa som avtjänar ett 18 år långt fängelsestraff för mordet.

– Han har försökt kontakta oss genom åren men jag svarar inte. Min pappa dog för mig samma dag som mamma. Han finns inte längre för mig.

Vädjade polisen om hjälp

Mordet på Carla är ett tragiskt formulär 1A på hur det ofta ser ut när en kvinna mördas av en partner eller före detta partner. Hon och Musa Kara hade haft ett turbulent förhållande där både hon och dottern utsattes för misshandel.

– Det var mycket bråk. Jag och min syster hade inte en jättelätt uppväxt, säger Jonathan.

Paret skiljde sig 2009. Ett år senare träffade Carla en ny man och ville ha ensam vårdnad om barnen, något som Musa Kara inte kunde acceptera. Han sa att det skulle bli ett blodbad, att han skulle döda alla. Carla fruktade inte bara för sitt eget liv utan hela sin familjs.

Musa Kara avtjänar ett 18 år långt straff för mordet på Carla Saado.

Kvällen före mordet ringde hon polisen och vädjade om hjälp. Hon var säker på att exet skulle göra allvar av sina hot. Men när polisen kontaktade jouråklagaren tyckte denne inte att det fanns anledning att där och då vidta några åtgärder.

Dagen efter, när Carla skulle lämna sin lägenhet, höggs hon till döds. Polis och åklagare i Jönköping erkände sedan sina misstag, att mer borde ha gjorts. Men faktum kvarstod, Carla var död och två barn var utan mamma.

– Det är väldigt tufft, i början hade jag det svårt. Vi flyttade från Jönköping till Kumla för att börja ett nytt kapitel. När man är liten behöver man sin mamma och pappa och när man inte har dem så är det tufft. Man vill ha någon som vägleder en. Som tur är har jag haft min mormor och morfar annars vet jag inte hur det hade gått, säger Jonathan.

”Hennes dröm var att se oss lyckas”

Jonathan Saado är bara 19 år men han har redan börjat föreläsa om mäns våld mot kvinnor, och om hur det är att växa upp när en pappa mördat ens mamma. Han vill visa andra i liknande situationer att det som till en början kan verka som ett oöverstigligt mörker kan gå att ta sig ur. Till vardags jobbar han med murning och puts och drömmer om en egen firma.

Jonathan Saado är i dag 19 år och jobbar inom murning och puts. Han föreläser även om hur det är att förlora en mamma.

Drivkraften att kunna gå vidare och att inte gräva ner sig tackar han sin mamma för.

– Mamma kunde vara krävande men det var för att hennes dröm var att se oss lyckas i livet. Jag har aldrig velat ge upp, jag har alltid haft höga ambitioner, för det har jag lovat min mamma, säger han.

Jonathan Saado har läst om alla de kvinnor som de senaste veckorna har mist livet och där de misstänkta mördarna är män som de har, eller har haft, en relation med.

Han tänker på barnen, de 15 barnen, som just nu genomgår det han och hans syster gått igenom, och på alla de hundratals andra barn som genom åren förlorat en mamma på samma sätt.

– Jag skulle vilja säga åt de barnen att fortsätta kämpa på. Det är tungt och alla tar det på olika sätt, men jag hoppas att de hittar sitt driv i livet. För vissa kan det vara att träna, för andra att prata av sig med en nära kompis, eller att studera. Men jag tror det gäller att hålla sig sysselsatt, annars är det så lätt att sjunka ner i den djupa gropen som hela tiden finns där.

Carla Saado blev 31 år.

Sin mamma Carla tänker han fortfarande på varje dag. Det går inte att ersätta en mamma. Mammor är för evigt. Men han försöker ge plats åt de ljusa minnen han har av henne, middagarna de åt ute, resorna de gjorde och all styrka hon gav honom, hellre än att tänka på hennes sista minuter i livet.

Sin pappa kommer han aldrig förlåta.

– De som begår ett brott som detta är så fruktansvärt egoistiska. Det är inte bara barnen de skadar, det är hela familjer, mostrar, morbröder, mammor och pappor. Vi är en hel släkt som sörjer. Och för vad? För att mamma hade hittat kärleken? Det är så meningslöst.

ANNONS