Hårdare restriktioner i Tyskland över påsk: ”Vi är i en ny pandemi”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Stängda mataffärer och uppmaningar om att hålla gudstjänster på nätet.

Det väntar Tyskland över påskhelgen, meddelar landets förbundskansler.

– Situationen är allvarlig, säger Angela Merkel i ett uttalande.

Det är ett allvarligt läge med smittspridningen i Tyskland. Antalet fall fortsätter att stiga och antalet inläggningar på sjukhusens intensivvårdsavdelningar ökar.

I ett försök att få stopp på smittan tar landet nu till hårdare tag – igen. Restriktionerna kommer att sträcka sig över påskhelgen, meddelade Tysklands förbundskansler Angela Merkel efter tolv timmar förhandlingar med delstatsledarna.

Hårdare restriktioner

Mellan den 1 april och 5 april kommer i stort sett alla affärer att hållas stängda och religiösa sammankomster får bara hållas via internet.

– Situationen är allvarlig. Antalet smittade ökar exponentiellt och intensivvårdsplatserna fylls på igen, sa Angela Merkel på måndagen.

Mellan den 1 april och 5 april kommer i stort sett alla affärer i Tyskland att hållas stängda och religiösa sammankomster får bara hållas via internet.
Foto: Martin Meissner / TT
Mellan den 1 april och 5 april kommer i stort sett alla affärer i Tyskland att hållas stängda och religiösa sammankomster får bara hållas via internet.
Foto: Michael Kappeler / TT
Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

De nuvarande restriktionerna kommer att förlängas till den 18 april och uppmaningen till människor är: stanna hemma. Det innebär bland annat att sport- och kulturanläggningar kommer att fortsätta hålla stängda.

”En ny pandemi”

För påskhelgen kommer även nya förhållningsorder. Personer rekommenderas att endast samlas och umgås med de personer som de bor med och max en gäst. Maxantalet är fem personer.

Den senaste tiden har Tyskland börjat lätta på restriktionerna. I slutet av februari öppnade skolorna igen och frisörer och en del butiker kunde åter starta sina verksamheter igen.

I Tyskland sprider sig även den brittiska varianten snabbt, säger förbundskansler Angela Merkel:

– Vi är i en ny pandemi. Den brittiska mutationen dominerar nu.

PODD Hur påverkar pandemin våra barn?

Aftonbladet Daily med Karolina Jackson Alvage, kurator på Bris.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE