Artisten Yasin i stort gängåtal

Här är de 16 åtalspunkterna mot Yasin och 29 till

Av: 

Susanne Wixe

NYHETER

Det här är, enligt åklagaren, brotten de sammanlagt 30 åtalade personerna ska ha begått.

  • Åtalspunkt 1-4: Försök till mord och synnerligen grovt vapenbrott med mera.

En gammal konflikt mellan ledaren för det kriminella gänget Vårbynätverket och en av hans tonårsvänner eskalerar 2017 efter ett mord på en kompis till ledaren. Tonårsvännen var misstänkt – men ingen åtalades. Tre år senare planerade ledaren, med flera personer, att skjuta ihjäl honom. Mordet stoppades – då tonårsvännen samma dag han skulle dödas greps av polis, misstänkt för vapenbrott.

  • Åtalspunkt 5: Stämpling till mord

Gäller en parallell plan för att genomföra det planerade mordet ovan, för vilket gängledaren ska betala en miljon kronor. Yasin ska enligt åtalspunkten ha erbjudit sig att lura fram det tilltänkta offret, så mordet kan genomföras.

  • Åtalspunkten 6-7: Allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, försök till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott.

Gäller minst två bomber, varav en hann sprängas, riktade som hämnd mot en person som driver en bilfirma. Efteråt ska gängledaren ha sagt ”så går det när man jävlas med oss”.

  • Åtalspunkt 8: Synnerligen grovt vapenbrott med mera.

Vid en husrannsakan i ett förråd i Vårby hittas nio vapen, magasin, ljuddämpare och en stor mängd ammunition. En person är dömd, nu åtalas flera ur nätverket efter information som kommit fram senare.

  • Åtalspunkt 9-10: Människorov, rån, grovt vapenbrott, försök till grov utpressning, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott

Ledaren med flera personer i Vårbynätverket började i mars 2020 planera att kidnappa en ung artist som tjänat mycket pengar och ofta bär dyra smycken och Rolexklocka. En av gängmedlemmarna är sedan länge vän med rapparen Yasin, som involveras i planerna. Tillsammans med flera andra genomför de i mitten av april sin plan. Efteråt försöker de även pressa den unge mannen på flera miljoner kronor, och hotar att spränga hans mammas bostad. Bomben hittas av polisen.

  • Åtalspunkt 11-13: Grovt vapenbrott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott, grovt narkotikabrott

En husrannsakan görs mot en lägenhet som misstänks användas för att förvara vapen, sprängmedel och knark för Vårbynätverkets räkning. Kokain, ecstasy, amfetamin med mera hittas, liksom 180 000 kronor och vapen – bland dem en pistol som användes vid kidnappningen av artisten.

  • Åtalspunkt 14-15: Synnerligen grovt narkotikabrott mm

Ledaren för Vårbynätverket ska tillsammans med ledaren för ett gäng i Hagsätra ha bedrivit storskalig narkotikahandel med kokain, amfetamin och cannabis. Bland annat ska de tillsammans under en tvåmånadersperiod ha köpt och sålt 43,5 kilo kokain till ett värde i gatuledet på cirka 60 miljoner kronor

  • Åtalspunkt 16: Grovt penningtvättsbrott

Ledaren för Vårbynätverket ska, med hjälp av andra personer, ha förvarat stora summor pengar från brottslig verksamhet bland annat på ett växlingskontor. Där ska det periodvis ha funnits flera miljoner i kontanter. Några hundra tusen kronor har tagits i beslag.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

I dag åtalas rapparen Yasin för människorov

ÄMNEN I ARTIKELN

Artisten Yasin i stort gängåtal

Kriminella nätverk

Yasin Abdullahi Mahamoud

Narkotikabrott

Vapenbrott

Vapen

Vårby