Förundersökning inledd mot Ebba Busch

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch utreds för grovt förtal efter ett inlägg på Facebook om den infekterade hustvisten.

I inlägget skriver KD-ledaren att Esbjörns juridiska ombud är dömd för brott.

Ebba Busch tillbakavisar påståendet om att hon själv gjort sig skyldig till brott som fullständigt grundlöst.

Den 19 februari skrev Ebba Busch ett längre inlägg på Facebook om den uppmärksammade hustvisten med Esbjörn, 81. I inlägget redogjorde hon för sin syn på tvisten, hon gick också till hårt angrepp mot Esbjörns juridiska ombud Johann Binninge.

I ett stycke skrev hon att Binninge är dömd för brott.

Binninge polisanmälde Ebba Busch för grovt förtal och i dag meddelade åklagarmyndigheten att en förundersökning inleds.

– Jag har precis inlett förundersökningen. Den syftar till att klarlägga om ett brott har begåtts som faller under allmänt åtal och om det i så fall räcker för åtal. Jag vill inte förekomma utredningen och kan därför inte lämna någon mer information för närvarande, säger överåklagare Anders Jakobsson i ett pressmeddelande.

Ebba Busch.
Ebba Busch.

Fullständigt grundlösa

Aftonbladet har sökt Ebba Busch för en kommentar. Kristdemokraternas presschef Sabina Bernhardsson ber att få återkomma. Genom sin advokat Thomas Olsson tillbakavisar Busch anklagelserna.

– Det enda jag kan säga är att alla påståenden om att det har begåtts något form av brott, särskilt någon form av förtalsbrott, tillbakavisas som fullständigt grundlösa, säger han till TT.

Han tillägger att Ebba Busch inte offentligt vill kommentera den pågående utredningen.

Johan Binninge, som har polisanmält Ebba Busch, hänvisar frågor till sin advokat men ger en kort kommentar:

– Jag är naturligtvis glad att åklagaren öppnar upp det här, sedan får vi se vad som händer, säger Binninge.

Hans advokat Fredric Wikman uttalar sig endast till nyhetsbyrån TT. Han säger att Ebba Buschs inlägg har fått stor spridning och redan försvårat för Binninge som privatperson och som yrkesman.

– Han har ju fortsatt inget intresse av att driva processen i media men det är klart han tycker det är jobbigt att ha blivit uthängd på sociala medier. Han tycker det är fel det hon har gjort, och han är nöjd att åklagaren nu har tagit det här steget, säger Wikman till TT.

Partiet följer utvecklingen noga

Aftonbladet har utan framgång sökt flera representanter för Kristdemokraterna om hur de ser på dagens besked, bland andra partisekreterare Peter Kullgren, förste vice ordförande Jakob Forssmed och andre vice ordförande Bengt Germundsson.

Riksdagsledamoten Tuve Skånberg säger att partiet fått intern information om följer utvecklingen i media noga. Han vill inte kommentera dagens besked och motiverar det med att riksdagsledamöter, så väl som regeringsföreträdare, bör avhålla sig från att kommentera myndighetsbeslut.

– Jag utgår från att åklagaren gör sitt arbete snabbt och effektivt. Innan det är gjort finns det ingen möjlighet att ha en åsikt om det.

Hur diskuteras detta i partiet?

– Ingen tycker om den här typen av uppmärksamhet, det är allt jag kan säga.

Aftonbladet har utan framgång sökt Anders Jakobsson.

Publisert:

LÄS VIDARE