Richard Bergström

Vaccinsamordnaren: Sputnik-vaccin kan vara här till sommaren

Av: 

Matilda Aprea Malmqvist

NYHETER

Ytterligare ett vaccin kan ingå i bland sprutorna som svenska folket ska få.

Det ryska vaccinet Sputnik V, och det kan vara här redan i juni, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till Aftonbladet.

– Det är absolut möjligt att de som ingår i sista fasen kommer att få Sputnik, säger han.

I vaccinprognosen ingår vaccin från Astra Zeneca, Moderna, Pfizer och Janssen, som alla redan är godkända. Där ingår också Curevacs vaccin, som ännu inte fått grönt ljus av EU.

EU:s läkemedelsmyndighet EMA har också lämnat in en ansökan om en löpande granskning av det ryska vaccinet Sputnik V. Om det, eller andra vaccin, godkänns blir det ett tillskott till Sveriges nuvarande vaccinationsplan. Möjligtvis redan till sommaren, enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

– Det ser lovande ut, Sputnik V har en bra effektivitet på 93 procent.

Fas 3 studierna kommer snart publiceras i tidskriften The Lancet och sedan väntar ett godkännande från EMA.

– Jag har redan haft samtal med Sputnik och diskuterat priser och villkor. Det är möjligt att man skriver ett EU-avtal med dem eller att enskilda länder skriver avtal, vi får se.

Han berättar att flera medlemsländer är intresserade och att Ungern och Slovakien redan har gjort ett nödgodkännande för det ryska vaccinet. Däremot är ett nödgodkännande inte aktuellt för Sverige, säger han.

– Allra tidigast blir det godkänt i maj, vi har diskuterat med företaget bakom Sputnik och de kan leverera i princip 200 000 doser i juni.

Då är det alltså möjligt att personerna som är i sista fasen kommer att få Sputnik-vaccinet?

– Ja, det är absolut möjligt.

Skulle du själv ta Sputnik-vaccinet?

– Alla godkända vaccin skulle jag ta. Jag har stor tilltro till systemet.

Tror du att det blir svårt att få svenskarna att ta ett ryskt vaccin?

– Nej, det är inget jag har tänkt på. Varför skulle det bli svårt? Om det är så, måste vi vara noggranna med att gå ut med mycket information och vara väldigt transparenta.

Även kinesiskt vaccin är på väg

Richard Bergström berättar också att ett kinesiskt vaccin är på väg. Men EMA har ännu inte mottagit en ansökan. Blir det godkänt i framtiden kommer samma typ av avtal skrivas som med Sputnik.

– Antingen ett gemensamt EU-avtal eller att enskilda medlemsländer som vill ha det skriver samma avtal, säger Bergström.

Även om vi får det ryska vaccinet kommer det inte påverka vaccinmålet, att alla som vill ska kunna bli erbjudna vaccin innan halvårsskiftet. Lena Hallengren, socialminister har gått ut och meddelat att vaccinmålet kan behöva ses över.

– Det är faktiskt inte jag som sagt det till Lena Hallengren. Man kan kan behöva se över det, men jag vill inte kommentera det. Det är regeringen som sätter målet, svarar Bergström.

Diskussion om en dos till de som haft covid

Han säger även att halvårsmålet kan bero på hur man delar upp doserna.

– Både i Frankrike och Tyskland har man infört att de som redan har haft covid bara ska få en dos. Det diskuteras flitigt om det är något Sverige också ska införa. Men det är många parametrar som spelar in där. Logistiken till exempel, vissa vet kanske inte om de har haft viruset eller inte. Vi får se hur diskussionen utvecklas.

En känsla hos många svenskar har varit att Sverige skulle vara dåliga på att fixa fram vaccin, något Richard Bergström inte håller med om.

– Nej, men jag förstår frustrationen och otåligheten hos folk. På ett sätt är det bra för det visar att vaccionsviljan finns. Visst går det något snabbare i Storbritannien men det beror på att Storbritannien gav ett tidigt nödgodkännande samt att de börjar med att ge en dos till hela befolkningen innan de börjar med den andra. Jämför vi med andra europeiska länder är det inte någon jätteskillnad, särskilt inte när det kommer till antal leveranser. Skillnaderna syns snarare i hur de olika länderna rapporterar antal vaccinerade och hur fort de får ut vaccinet.

ANNONS

Stoppa myggen! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel! VINNARE av Aftonbladets test av bästa myggmedel 2022!

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Richard Bergström

Coronaviruset

Vaccin

Astra Zeneca

Pfizer

Covid-19

Storbritannien