Här faller trädet mitt i bostadsområdet

Leo Hedåberg 13, skulle filma hur mycket det blåste, för att visa sina föräldrar.

Då faller trädet plötsligt – mitt i bostadsområdet.

– Det var lite panik samtidigt som jag var lite glad att jag fick det på film.

När Leo Hedåberg sitter på sitt rum drar ett plötsligt stormväder in över bostadsområdet, helt från ingenstans.

– Jag satt inne på mitt rum och märkte att det blåste jättemycket utanför. Så jag började filma trädet för att visa mamma och pappa

– Sen så ramlade det ner, alltså ingen blev skadad eller så men det ramlade ner helt enkelt. 20 meter högt träd mitt i gamla Hjärsta, säger Leo Hedåberg, 13.

Vad tänkte du när du såg det?

– Jag blev bara jätteförvirrad för att jag tänker att det där trädet måste vara typ tio gånger äldre än vad jag är.

– Först så tänkte jag, vänta vad hände? Sen fick jag panik och tänkte: Tänk om någon blev skadad tänk om någonting hände. Då ropade jag på min familj att trädet har ramlat, som man hör på videon. Så det var lite panik samtidigt som jag var lite glad att jag fick det på film.

Landade rätt

Trädet slog ner på grannarnas tomt. När Leo och hans familj gick ut för att se vad som hänt visade det sig att trädet landat väldigt bra. Ingen människa eller bostad hade skadats.

– Grannarna var glada, för det ramlade på typ det enda stället där det kunde ramla på utan att skada någonting, säger Leo Hedåberg.

Leo Hedåberg fångade trädet som föll på film.
Leo Hedåberg fångade trädet som föll på film.

Vad som kommer hända nu är Leo osäker på.

– Jag vet inte riktigt vad som händer nu, men de lär väl såga ner det till bitar, för de vill väl inte ha ett träd som ligger på deras tomt, kan jag tänka mig.

SMHI: var troligtvis inte en tromb

Enligt Leo kom stormen helt plötsligt och försvann igen efter några minuter. Han och hans familj tror att det var en tromb som drog in. Enligt Mattias Lind, vakthavande meteorolog på SMHI var det troligtvis något annat.

– Jag ser på radarbilden att det passerat ett stråk med kraftiga skurar i det området, jag skulle inte säga att det är en tromb, utan sannolikt rör det sig snarare om kraftiga fallvindar.

– Det kan bli det i sådana här lägen då det är kraftiga skurar. Det har funnits med i prognosen att det ska vara ett sådant stråk, som nu rör sig ner mot nordligaste Götaland. Men jag kan samtidigt inte utesluta att det är en tromb, säger Mattias Lind, Vakthavande meteorolog på SMHI.

Publisert:

LÄS VIDARE