KI-forskarens avrättning närmar sig – har sagt farväl till familjen

Svenske Ahmadreza Djalali dömdes till döden i Iran 2017

Av: Indra Nordemar

Publicerad:
Uppdaterad:

Ahmadreza Djalali ska ha fått ringa ett avskedssamtal till sin hustru.

Hoppet om räddning verkar nu vara ute för den svensk-iranske forskaren som dömts till döden i Iran.

– Att han förflyttas tyder på att en avrättning är nära, säger riksdagsledamoten Lars Adaktusson (KD).

Ahmadreza Djalali ska ha fått ringa ett avskedssamtal till sin hustru.
Foto: Privat / TT
Ahmadreza Djalali ska ha fått ringa ett avskedssamtal till sin hustru.

Ahmadreza Djalali, 49, läkare och forskare vid Karolinska institutet, har suttit fängslad i diktaturens Iran sedan 2016. På inbjudan av universitet i Teheran åkte han till sitt gamla hemland för att föreläsa, men i stället greps han, anklagad för spioneri.

I oktober 2017 kom domen. Efter tortyr, hot och en riggad rättegång dömdes Djalali till döden för brottet ”korruption på jorden”. Och nu verkar det som att tiden börjar rinna ut.

Det har gått en månad sedan Djalalis familj hörde från honom, men på tisdagsmorgonen ringde han till sin fru, kanske för sista gången.

– Han berättade att han kommer att flyttas till ett annat fängelse där han kommer att invänta sitt straff i isolering, säger hustrun Vida Mehrannia till TT.

Foto: Tomas Oneborg/SvD
Vida Mehrannia har fått tala med sin make för, vad som kan vara, sista gången.

Förflyttning tyder på avrättning

Enligt riksdagsledamoten Lars Adaktusson (KD), som följt fallet i flera år, berättade Djalali för sin fru att han fått besked om att avrättningen kommer ske inom kort. Innan dess ska han förflyttas från det ökända fängelset Evin till en isoleringscell och kommer troligtvis därför inte att kunna kontakta sin familj igen.

– Jag har haft kontakt med Amnesty som kan se ett mönster i liknande fall. Att han nu förflyttas tyder på att en avrättning är nära. Han gjorde också själv bedömningen att det här var ett avskedssamtal, säger Adaktusson.

Ahmadreza Djalalis fall har blivit uppmärksammat internationellt och flera länder har försökt få honom frisläppt. Att han är både svensk och iransk medborgare har försvårat situationen då Iran inte accepterar dubbla medborgarskap och därför inte anser att han är svensk.

Enligt åklagaren i Teheran ska Djalali haft flera möten med Israels underrättelsetjänst, Mossad, och överlämnat känslig information om Irans militär- och kärnkraftsanläggningar i utbyte mot pengar och uppehållstillstånd i Sverige.

De bevis som finns mot honom är ett erkännande som sändes i iransk tv. Men enligt Djalalis hustru ska det ha tvingats fram under hot om att döda hans barn.

Foto: Tomas Oneborg/SvD
Vida Mehrannia visar en bild på sin make Ahmadreza Djalali.

Hoppas på hjälp från Sverige

Djalali har bott i Sverige sedan 2009, även hans fru och två barn bor här. Han disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet 2012.

– Jag har varit i kontakt med UD och de har fått information om att det här kommer ske. Jag utgår från att de kommer agera så kraftfullt som det bara går, att de gör allt de har i sin makt för att se till att avrättningen inte genomförs, säger Adaktusson.

Även Djalalis har försökt komma i kontakt med utrikesminister Ann Linde, men fick svaret att hon var upptagen och i stället skulle skicka ett mejl.

UD:s presstjänst säger till TT att “vi känner till uppgifterna och vi agerar skyndsamt”.

 

Publicerad:

LÄS VIDARE