Nyheter

Försvunnen seglare identifierad efter 25 år

Av: 

TT

Mannen och hans båt hittades på en sandbank vid Nederländernas kust år 1995. Nu har mannen identifierats.
Mannen och hans båt hittades på en sandbank vid Nederländernas kust år 1995. Nu har mannen identifierats.

NYHETER

Sommaren 1995 hittades en död man uppspolad på en obebodd sandbank i Nederländerna. Nu, 25 år senare, har nederländsk polis kunnat identifiera mannen som Hans, en vid sin död 59-årig man från Sundsvall.

När den döde mannen och hans båt hittades i juli 1995 kunde nederländsk polis inte identifiera honom. Det fanns inga anmälningar om saknade personer, och polisen försökte länge identifiera honom genom hans tillhörigheter: detaljer på båten, seglet, hans kläder och brandsläckaren ombord, utan resultat.

Mannen begravdes anonymt på en kyrkogård i Den Helder, inte långt från platsen han hittades på. Inget av de över 100 tips som nådde polisen ledde någonvart, förrän sommaren 2020.

Efter att det slagits fast att mannens klocka var avsedd för den svenska marknaden, och att en etikett i hans byxor var av svenskt ursprung, kontaktades svenska medier med en efterlysning i somras. När efterlysningen om mannen publicerades, kontaktade en svensk kvinna utredarna och sa att hon trodde det kunde röra sig om hennes farbror, Hans.

Utredarna kontaktade mannens två vuxna döttrar, och med hjälp av ett dna-test kunde man fastställa att han var deras far, en vid hans död 59-årig man från Sundsvall. Enligt den nederländske polisen John Welzenbagh, som arbetat med ärendet i sex år, var döttrarna glada och tacksamma för att få svar.

"Alla dessa år levde de i ovisshet om vad som hänt deras far, om varför han slutade svara på deras kontaktförsök. Av olika anledningar anmälde de inte honom försvunnen i Sverige", säger John Welzenbagh i ett pressmeddelande från polisen i Nederländerna.

Döttrarna överväger nu att hämta sin far och begrava honom i Sverige till våren.

ANNONS

Upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert: