Europas nya huvudvärk

NYHETER

När hundratusentals, kanske miljoner katalaner i dag samlas i Barcelona så signalerar det en ny och allvarlig huvudvärk för Europa.

Massmötet ska trumma upp stöd för självständighet från Spanien. Ett tidigare avlägset hot som nu kan bli verklighet.

Om Kataloniens makthavare får bestämma hålls den 1 oktober en självständighetsomröstning i regionen. Detta trots att de 7,5 miljoner invånarna redan har ett visst självbestämmande.

Centralregeringen i Madrid har lovat att stoppa valet till varje pris. Man har hotat med åtal och hårda fängelsestraff för lokala makthavare som går med på att organisera valen. Man har hotat med att låta polisen beslagta alla valurnor och valsedlar.

Trots att separatisternas ledare Carles Puigdemont hävdar att de tänker genomföra omröstningen med fredliga, demokratiska medel så finns det en klar risk för våldsamheter om den spanska staten med tvångsmedel försöker hindra omröstningen.

Vems order ska den katalanska polisen lyda, spanska staten eller de lokala ledarna?

Svårknäckta nötter

För Europa är katalanernas självständighetssträvan ett problem på kort sikt. Det skapar instabilitet i ett Europa som just nu definitivt inte behöver mer av den varan.

Förhandlingarna mellan EU och Storbritannien om brexit pågår för fullt men går minst sagt trögt. Framtiden för Nordirland och Gibraltar är två svåra nötter att knäcka. Därtill vad som händer med Skottland vid brexit.

Nu riskerar EU att få ytterligare en gränskonflikt på halsen.

Om omröstningen genomförs och de som vill ha självständighet vinner har Puigemont lovat att utropa Katalonien som självständig stat inom 48 timmar. Spanien fortsätter i ett sånt läge att vara medlem av EU men utan Katalonien som får ställa sig sist i kön av sökande länder.

För vanliga svenskar kan en omedelbar följd bli att det inte går att resa till Barcelona utan pass.

Nationalism

Katalonien är Spaniens mest välbärgade region. Det faktum att provinsen bidrar med mer skattemedel än man får tillbaka är ett skäl till att många katalaner tror att de ska klara sig bättre på egen hand. Katalanerna har dessutom sitt eget språk.

Men i grunden handlar det om att de nationalistiska stämningarna vuxit sig starkare på senare år som på många håll i världen. Vilket visades upp för världen i samband med terrordådet i Barcelona för några veckor sedan när den lokala polisen hyllades av många katalaner för att ha gjort ett bättre jobb än den spanska.

Det är långt ifrån säkert att det blir ett ja till självständighet i den omröstning som är planerad till den 1 oktober. Opinionsmätningarna visar att en majoritet i Katalonien är emot. Däremot vill en majoritet ha en omröstning för att en gång för alla avgöra frågan.

Vågar inte chansa

Men Madrid vågar inte ta den chansen.

Stödet för självständighet har ökat sett över en längre tid. Precis som de flesta regeringar ser man mycket negativt på försök från regioner att bryta sig loss. Särskilt som den spanska grundlagen säger att bara det nationella parlamentet som kan ge klartecken till en omröstning.

Så där står parterna på vars sin barrikad och vägrar ge vika. Sånt brukar sällan sluta lyckligt.

Värst av allt vore en utveckling liknande den kring Baskien, en annan av Spaniens regioner. Där pågick under årtionden en konflikt där ETA med terror som vapen försökte driva igenom självständighet. Man misslyckades och har lagt ner den väpnade kampen men innan dess krävdes många dödsoffer.

ARTIKELN HANDLAR OM

Katalonien

EU

Barcelona

ETA

Brexit