Klimathotet värre än man tidigare trott

NYHETER

Ny rapport visar att halten koldioxid i atmosfären är rekordhög

Uppvärmningen av jorden kan gå ännu fortare än vad man tidigare har befarat.

Enligt en ny rapport är mängden koldioxid i atmosfären just nu rekordstor.

Den globala uppvärmningen var en av höstens hetaste frågor.

Vinterns milda väder och den senaste tidens kraftiga stormar har väckt frågor om hur det egentligen står till med klimatet.

Nu släpps en ny rapport som säger att jorden kan må ännu sämre än vad man tidigare har befarat, skriver brittiska The Guardian.

Rekordhög koncentration

Siffror från flera mätstationer runt om i världen visar att koncentrationen av växthusgasen koldioxid i atmosfären var rekordhög under 2006. Halterna har därmed stigit under fyra av de senaste fem åren.

Enligt The Guardian kan de senaste siffrorna tyda på att världens skogar och hav klarar av att absorbera koldioxid sämre än vad man tidigare känt till. Det är ett tecken på att jorden kommer att få allt svårare att handskas med den globala uppvärmningen.

Påverkar jordens möjligheter

– Under det senaste årtiondet har halterna av koldioxid stigit. Vi kan inte säga exakt vad det beror på. Men det är något vi ska titta på, säger David Hofmann från Noaa, den amerikanska havs- och atmosfärmyndigheten, som presenterar de nya siffrorna.

– Det bekymmersamma är att klimatförändringen i sig själv kommer att påverka jordens möjligheter att ta hand om våra utsläpp, säger Peter Cox, klimatexpert vid Exeter universitet, till The Guardian.

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM