Kannibal vill äta professor

NYHETER

Misstänks för dödshot på latin

Foto: människoätare En 57-årig man åt upp sin flickvän för 27 år sedan. Resterna kastade han i Malmö hamn. Nu misstänks han ligga bakom tre hotbrev på latin till en professor, en doktorand och en journalist.

En professor, en doktorand och en journalist har fått brev om att de ska ätas upp.

En 57-årig svensk kannibal misstänks stå bakom hoten.

–Allmänheten måste skyddas från honom, säger professor Anders Piltz som fick ett av breven.

För 27 år sedan åt mannen upp sin flickvän och kastade resterna i Malmös hamnbassäng.

I polisförhör berättade han hur han mördade sin 28-åriga flickvän och åt ett tiotal måltider av henne.

Strax före jul postades tre hotfulla brev. Ett gick till Sydsvenskans kriminalreporter Joakim Palmkvist. Professor Anders Piltz och en kvinnlig doktorand på språk- och litteraturcentrum vid Lunds universitet fick också liknande brev.

Breven innehöll teckningar föreställande yxor och knivar samt två latinska meningar, med innebörden att den som ger sig in i lejonets kula blir uppäten.

Dödshot

I anmälan till polisen berättar Joakim Palmkvist att han upplever det som ett direkt dödshot.

Han misstänker att det är den 57-årige kannibalen som ligger bakom.

Även Anders Piltz är övertygad om att det är kannibalen som skrivit breven.

–Förra året skrev jag bara om en enda person som, enligt vad jag känner till, är mycket kunnig i klassiska språk, säger Joakim Palmkvist.

–Innebörden kan tolkas som att jag ska bli uppäten. Han använder sig av ett citat från den klassiska skalden Horatius som anspelar på fabeln om lejonet som ligger i sin kula och låtsas vara sjuk och vill locka in räven, säger Anders Piltz.

Den 57-årige kannibalen har tidigare studerat latin vid institutionen och varit misstänkt för flera hotbrev mot dess anställda och får inte längre vistas på universitetsområdet.

Inga fler permissioner

De nya hotbreven polisanmäldes några dagar före jul och mannens läkare på rättspsykiatriska kliniken kontaktades. Kannibalen har fått alla permissioner indragna.

–Så är det fortfarande i avvaktan på polisutredningen, säger Kristina Andersson, överläkare vid rättspsykiatriska kliniken i Malmö, där han vårdats sedan 1980.

Kastade delar av styckade flickvännen i Malmös hamn

Zendry Svärdkrona