Polisen saknar rutiner för att ta hand om farliga hundar

NYHETER

Hundbrotten ökar – nu ska polisens regler ses över

Hundangreppen på människor ökar.

Men rutinerna och kunskaperna om hur man tar hand om en farlig hund varierar på hos polisen.

Nu ska Rikspolisstyrelsen göra en detaljerad och samlad instruktion för hur polisen ska ta hand om bitska och aggressiva hundar.

En ung kvinna i Värmland blev mycket svårt biten av sin egen pitbull. Det var hennes före detta pojkvän som hetsade hunden mot henne. Den bet av hennes näsa och ena kinden, rapporterar Nya Wermlandstidningen.

Enligt uppgift ska en granne eller släkting nu ha tagit hand om hunden.

Inga gemensamma rutiner

Polismästare Bengt Ericsson vid Rikspolisstyrelsen samlar in statistik över hur många angreppen är på människor och hemdjur. Hemdjur är till exempel kor, får, getter och höns – djur som används inom lantbruket.

- Nummer ett efter ett angrepp måste vara att omhänderta hunden. Därefter måste man fatta beslut om hunden ska omplaceras eller avlivas.

Angrepp från aggressiva hundar på människor är ett problem som ökar.

Bengt Ericsson anser att det ska vara möjligt att beslagta en hund vid misstanke om att den använts eller ska användas i brott. Hunden ska kunna betraktas som ett brottsverktyg precis som ett skjutvapen eller en kniv.

- Ja, man ska kunna beslagta, vid skälig misstanke. Men det är juridiskt knepigt. Det är en knepig rättsfråga, hur man ska utreda ett beslag som är en hund som är ett beslag. Det är en stor kostnad eftersom hunden är en levande varelse.

- Och om det blir en dom vad ska man göra då?

Brottsstatistik

Avsikten med Rikspolisstyrelsens stora undersökning är för det första att få fram statistik på hur många brott som begås med de här hundarna.

För det andra ska man formulera en gemensam instruktion för alla poliser hur man ska hantera de livsfarliga hundarna.

Först ska Bengt Ericsson sammanställa statistiken, antalet angrepp mot människor från hundar av typen kamphund men även av andra hundar.

- Sedan kommer vi att sammanställa en instruktion i hur man ska handlägga bitska och farliga hundar. Den kommer att gälla alla möjliga hundar, samtliga hundraser. Det kräver en del juridiska överväganden, säger Bengt Ericsson.

Hundbrott och hundärenden

Hundärendena kan vara av två slag. Dels så kallade administrativa ärenden, dels K-ärenden, kriminalärenden.

Simone Söderhjelm