Många fortfarande utan ström efter stormen Per

NYHETER

Nära 6000 av Eons kunder i Skåne fortfarande utan ström

Inte förrän i mitten av nästa vecka beräknas alla stormdrabbade ha strömmen åter. Men ett nytt oväder på torsdag eller natten till fredag kan ställa till problem.

– Det kan bli frågan om kortvariga stormbyar i Skåne och Blekinge, möjligen också på Öland och Gotlands södra delar, sade jourhavande meteorologen Ingvar Jonsson.

Hinner man inte åtgärda de fel som redan uppstått med elen kan det ta mycket lång tid innan de som är utan ström får den åter. Ett nytt oväder kan stoppa reparationsarbetena och skapa nya problem.

110 000 fortfarande utan ström

Strax före klockan fem på tisdagsmorgonen, var det fortfarande strömavbrott hos cirka 110000 privatkunder hos Sveriges tre största elbolag. Hos två av de största telefonbolagen var sammanlagt cirka 60000 kunder utan fast telefoni. I Skåne saknade på tisdgsmorgonen fortfarande 5 700 kunder el.

Problem med tågtrafiken

Det var även fortsatta problem i tågtrafiken. Enligt Banverkets prognoser får Kust till kust-banan trafik på hela sträckan först i nästa vecka. För att få trafiken att flyta som vanligt igen prioriteras Västra stambanan, Södra stambanan och Markarydsbanan.

Banverket fortsatte med att röja bort nerfallna träd och byta ut kontaktledningar.

– Vi arbetar där vi kan, men främst på mindre banor är det för farligt att jobba nattetid, berättade Tiina Laukke på Banverkets pressjour i västra banregionen.

TT , Titti Jersler