Polisen struntar i fartsyndare

NYHETER

Trafikanter som kör lite för fort slipper ofta undan

Sex kilometer över tillåten hastighet.

Det räcker för att man ska åka dit för fortkörning.

Men nu visar det sig att polisen ofta struntar i de små fartsynderna.

Foto: Polisen stoppar ofta inte fartsyndarna som bara kör lite för fort.

I fjol bestämde Rikspolisstyrelsen att polisen inte ska låta bilister som kör mer än sex kilometer över tillåten hastighet komma undan.

Nu har Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, på uppdrag av Vägtrafikinspektionen utvärderat hur den nya rapporteringsgränsen har efterlevts under perioden maj till augusti 2007, skriver Svenska Dagbladet.

Enligt Susanne Gustafsson som är en av utredarna bakom rapporten har det blivit bättre.

– Ändå är det stora lokala skillnader, som beror på den lokala polisledningen och hur de implementerar de sänkta rapporteringsgränserna. Polisen är fortfarande mer inriktad på höga hastigheter, säger hon till SvD.

Stort utbud i Stockholm

När hastighetgränsen är 90 eller 110 kilometer i timmen rapporterar polisen inte hastighetsöverträdelser om sex kilometer, menar Vägtrafikinspektionen.

Endast i fallen där hastighetsgränsen är 30 eller 50 kilometer per timme, händer det att en större andel av de rapporterade fortkörarna har kört mellan 6 och 10 kilometer för fort.

Bäst på att rapportera de små fartsyndarna även på de snabba vägarna är Södermanland, Västmanland och Västerbotten. Sämst är Stockholm, Kalmar och Västra Götaland.

– Utbudet av dem som kör för fort på 90- och 110-vägar gör att man har nog med att ta dem som kör något mer för fort, säger Urban Bäckman, operativ chef för trafikpolisen i Stockholms län.