Facebook kan äga uppgifter om dig

400 000 svenskar har skrivit över rättigheterna till bilder och uppgifter till företaget

Omkring 400 000 svenskar har registrerat sig på Facebook.

Därmed har de också skrivit över rättigheterna till sina bilder och uppgifter om sig själva till det amerikanska företaget då de godkänt ett 13-sidigt kontrakt, skriver Metro.

När du gick med skrev du över alla rättigheter på Facebook.
När du gick med skrev du över alla rättigheter på Facebook.

Pär Ström, integritetsombudsman på tankesmedjan Den nya välfärden och ledamot i regeringens IT-råd, anser att det rör sig om ett slavkontrakt och att Facebook är medvetet om att få läser användarvillkoren.

– Man tror att det är gratis att vara med. Men man betalar med sin personliga integritet och framtid. När man söker jobb om 30 år sitter rekryteraren med det man skrivit, säger han till Metro.

Varning på nätet

På torsdagen går Enisa, det europeiska organet för nätverkssäkerhet, ut med en varning till alla som deltar i nätverken på internet. Bland annat varnar man för att ansiktsidentifiera anhöriga och vänner.

– Det kan sparas hela livet och användas på framtida länkar som man absolut inte tänkt sig, säger Enisas pressekreterare Ulf Bergström.

Automatläser texten

Nu planerar man även ett nytt annonssystem på Facebook. Ett system som är baserat på användarnas profiler.

– De automatläser vad man skriver på sajten. Skriver jag att jag känner mig nere i dag, kommer systemet att skicka reklam för antidepressiva medel, säger Pär Ström.

Enligt Metro är varje svensk användares annonsvärde beräknat till 286 dollar. Totalt blir det en summa om 750 miljoner kronor.

TT, Susanna Vidlund

Publisert: