”Försvunne” kanotisten kan vara bluff

Av: Susanna Vidlund, Sofie Strandberg, TT-AFP

Publicerad:
Uppdaterad:

Foto visar "döde" John Darwin och hustrun

Historien om 57-årige John Darwin som dödsförklarades 2003 och sedan "återuppstod" i helgen kan vara en bluff.

Tidningen Daily Mirror påstår sig också ha foton på John Darwin och hans hustru, Anne, daterade juli 2006.

Polisen har nu gripit Darwin i syfte att utreda hans försvinnande.

INNAN HAN FÖRSVANN. John Darwin försvann spårlöst 2002 och alla trodde att han var död. I lördags klev han in på en polisstation i London, fysiskt oskadd. Nu sitter han anhållen misstänkt för bedrägeri.
Foto: Cleveland Police
INNAN HAN FÖRSVANN. John Darwin försvann spårlöst 2002 och alla trodde att han var död. I lördags klev han in på en polisstation i London, fysiskt oskadd. Nu sitter han anhållen misstänkt för bedrägeri.

Fem poliser grep John Darwin, 57, tidigt på onsdagsmorgonen. John Darwin försvann i mars 2002 då resterna av en kanot spolades upp på stranden vid Seaton Carew i nordöstra England, och allt tydde på att ägaren – förre läraren och fångvaktaren Darwin – omkommit i en olycka på Nordsjön.

Senare dödförklarades han, och hustrun började vänja sig vid ett liv som änka.

”Jag vill komma hem så fort som möjligt”

I helgen promenerade den nu 57-årige mannen in på en polisstation i London och sade att han trodde sig vara anmäld försvunnen, men att han inte visste var han befunnit sig de senaste fem åren.

Tidningarna Daily Mail och Daily Mirror har varit i kontakt med hans maka, den 55-åriga Anne Darwin i hennes nya hem i Panama dit hon flyttat för sex veckor sedan. I samband med flytten sålde makan parets två hus på engelska östkusten för tio miljoner kronor.

– Det här är ett ögonblick jag alltid bett en bön för, säger hustrun.

– Jag vill komma hem så fort som möjligt. Men först måste jag ordna frågor kring mitt visum. Jag måste också övervaka ankomsten av alla mina möbler som kommer från Storbritannien. Men så fort allting är ordnat, kommer jag naturligtvis tillbaka.

Nya uppgifter ifrågasätter försvinnandet

Anne Darwin berättar att hon på lördagskvällen blivit uppringd av en av sina två söner.

Han sade:

– Du sitter väl ned mamma? Jag sitter här med pappa.

Nya uppgifter avslöjar nu att den otroliga historien kan vara en enda stor bluff. TidningenDaily Mirror påstår sig också ha foton på John Darwin och hans hustru, Anne, daterade juli 2006. Enligt tidningen är bilderna tagna av en turistfirma i Panama 14 juli 2006. Med på fotot är också företagets vd Mario Vilar som berättar att Anne och John hyrde ett rum av honom under en kortare period.

- De sa att de skulle starta ett nytt liv i Panama och vi hjälpte dem att komma på fötterna. De flyttade och jag tänkte inte mer på saken, säger Vilar till tidningen.

Enligt Vilar var paret fullt medvetna om att bilden skulle läggas ut på företagets hemsida. Anne Darwin inkasserade makens livförsäkring kort efter att han dödförklarats. Paret riskerar att bli åtalad för försäkringsbedrägeri.

Publicerad: