Putin älskad av ryssarna

NYHETER

Rysslandskännare: Det råder snudd på personkult

Foto: ”Framåt, Putins generation” gapar budskapet från en enorm banderoll. Ungdomsrörelsen Nasji, ”De våra”, firar att president Vladimir Vladimirovitj Putin har suttit sju år vid makten.

Ryssarna älskar Putin.

Om grundlagen bara tillät skulle han enkelt väljas om en tredje gång.

– Det råder snudd på personkult, säger journalisten och Rysslandskännaren Malcolm Dixelius.

Foto: Vladimir Putin visade upp sin muskulösa kropp under fisketur i Sibirien.

Moskva, 25 mars 2007. Det är söndag i Rysslands huvudstad. Hela Sacharovgatan är avspärrad. Runt omkring står parkerade bussar från olika städer i landet. Därinne trängs skaror av ungdomar, alla likadant klädda i vitt och rött. ”Framåt, Putins generation!” ropar budskapet från en stor banderoll.

Det är 15 000 unga från rörelsen De våra, elakt kallad Putinjugend, som har samlats i Moskva för att fira presidentens sjunde år vid makten.

– Putin är en person som har gjort mycket för sitt land och som verkligen kan kalla sig patriot, sa Maria Drokova, 17, när aftonbladet.se träffade henne i Moskva i våras.

Alla går inte ut på gatorna som Maria och de andra i ungdomsrörelsen. Men stödet för presidenten delar de med majoriteten ryssar. I november uttryckte drygt 80 procent sitt gillande för Putin enligt opinionsinstitutet Vtsiom.

Jämför med Jeltsin

– Han framstår som ett väldigt positivt exempel i jämförelse med det som var på 90-talet med rubelkris och kaos. I den jämförelsen är Putin betydligt mer pålitlig säger journalisten och Rysslandskännaren Malcolm Dixelius till aftonbladet.se.

Vladimir Putin var allt det som företrädaren Boris Jeltsin inte var: Förhållandevis ung, vältränad, drack inte och kunde föra sig i de flesta sammanhang. Snart spred sig poplåten med refrängen:

”Jag vill ha någon som Putin, någon som Putin full av styrka, någon som Putin som inte dricker, någon som Putin som inte slår mig, någon som Putin som inte sticker.”

I jämförelse med stereotypen av den försupne ryske mannen blev Putin kvinnornas dröm.

– En normal, utbildad, seriös person som vi inte behöver skämmas för utomlands sa tvåbarnsmamman Katja till aftonbladet.se i somras.

I valet på söndag kommer hon troligen att rösta på hans parti, Enade Ryssland.

Putin, Putin, Putin. Presidentens porträtt säljs i olika storlekar i affärerna, broderiet med Putins ansikte gick åt som smör och han dominerar nyhetssändningarna i tv.

Tv-sänt hyllningstal

– Det mest osmakliga som jag har sett var på Putins födelsedag i år. Då framträdde skådespelaren Nikita Michalkov i ett jättelångt tv-sänt hyllningstal. Det var insmickrande och överdrivet entusiastiskt. Ett rent beställningsarbete, säger Dixelius.

Ju säkrare Putin blivit i sin roll desto större friheter har han tagit sig när det gäller att flörta med den egna befolkningen. När presidenten i bar överkropp drog ut på fiskarfänge i Sibirien jublade medierna och bilderna på Putins muskulösa axlar spreds över världen.

Putin är friluftsmänniskan som jagar, fiskar, åker skidor och gärna tar en tur i militärhelikoptern.

Det går hem, men framförallt beror populariteten på det han har gjort för landet.

– Han har fört in Ryssland på en självständig väg och har gett landet rätten tillbaka att få kalla sig Det stora Ryssland, säger Maria Drokova.

Val i Ryssland vart fjärde år

Den 2 december hålls parlamentsval i Ryssland, den 2 mars nästa år väljs en ny president. Valen hålls vart fjärde år.

Det ryska parlamentet består av två kamrar: Federationsrådet och underhuset Duman. Det är Dumans 450 ledamöter som i första hand stiftar lagar. Till och med valet 2003 utsågs hälften av ledamöterna genom personval i enmansvalkretsar och den andra hälften genom partival med en gräns för småpartier på fem procent.

2005 ändrades systemet så att alla platser utses genom partival och gränsen för att komma in i Duman höjdes till sju procent.

Nästa Dumaval hålls den 2 december.

Elva partier deltar i valet men bara fyra av dem tros ha möjlighet att ta sig över 7-procentsspärren. I den sista opinionsmätningen inför valet fick Putins stödparti Enade Ryssland 55,6 procent, Kommunistpartiet 5,8 procent, Rättvisa Ryssland, 4,9 procent och Liberaldemokraterna 4,8 procent.

På senare år har flera nya kritiserade vallagar tillkommit som oppositionen menar minskar deras chanser i kommande val. Det gäller bland annat den nya 7-procentsspärren samt att enmandatsvalkretsarna har avskaffats. Tidigare har enstaka kandidater kunnat bilda fraktioner när de väl kommit in i Duman, nu försvinner den möjligheten. Kritik har också riktats mot att det inte längre är möjligt att rösta ”mot alla”.

Presidenten väljs på fyra år i allmänna val och kan bara sitta två perioder. Nästa presidentval hålls den 2 mars 2008.

Presidenten anger riktlinjerna för landets politik och undertecknar alla lagar som parlamentet stiftar. Presidenten kan även utfärda dekret, ett slags tillfälliga lagar. Ryssland har haft två presidenter: Boris Jeltsin och Vladimir Putin.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland